39 minggu kepala belum masuk laluan.

Hai saya nak tanya ade ke ibu2 yg 39 minggu kepala bayi belum masuk laluan tapi dah kat bawah, dan bole ke bersalin normal? 🥹🥹

18 Balas

doc dulu, cakap baby dh dekat laluan, tp belum engaged ke camna spelling tu🙌 39w6d doc suru sy bersalin, walaupun tiada tanda. Berabis la sy ni squat, jln pusing taman besar gebabak tu, sampai appt. Doc tanya ada tanda tak. Sy kata takde. Doc seluk sy, tolong bukakan laluan katanya😌 lepas dia seluk bdarah2 panties ( dahlah xde bawak panties lebih ) nasib ada pakai pantyliner 😮‍💨 darah² sikit ja di panties terkena. Doc suru masuk wad , induce. Nak normal . Tp induce kn paksa , so baby penat masa tu, baby lemah nak kluar dah . Emergency czer terus. Betapa tidak ku harapkan namun terjadi🥹 tp mmg sy sakit sgt dh waktu tu. Bila bius , lega nya takda rasa sakit semua tu . tp tu la czer hehe Bgi saya , mana2 ada pun potensi bole bersalin normal . Insyaallah atas izin dari Nya. Kalau org² kg dah lama berurut dekat bidan kg . Bagi baby turun dilaluan. tp kalu duduk bandar ke apa ke mana2 la yg x da org pgalaman bagi tips2 , cam sy ja la tunggu ja hingga melahirkan hehe . Semoga sis dipermudahkan urusan bersalin sis . Crita atas bukan nak takutkn . Sy pun firstmom 🥹 hanya crita story sy. Sorry klu jauh myimpang. Semoga sis bersalin normal dan dikurangkan sakit bersalin sis.

8mo ago

Saya pun sama sis,sya induce jugak sebab ada darah tinggi dah msa tu,so dah on ubat n monitor,bila induce bukaan dari 1cm ke 3cm, sementara tunggu turn labour room, ketuban dah leaking (leaking dalam 9pm), dari pkl 2pm tggu turn,5 pagi esk tu bru dapat msuk,msuk2 pchkan ketuban n doc bukakan jalan, smpai la 9cm,push2 x boleh, dah sehbis baik saya buat, so mmg x boleh, rupanya kepala baby x engage, x masuk laluan, n kepala dia masih tinggi, sbb dah 12 jam dalam labour room, fetal distress so dorg ckp emergncy czer, redha sngt2, fikir baby selamat je. 🥰. Betul tu sis kita share pngalaman bkn nk tkutkan siapa2, sya hri tu mcm mula tu sedih sbb dlm otak dah set nk normal, tapi siapalah kita, hanyalah merancang, Allah yang tentukan. Alhamdullilah semua nya baik2 saja

saya 40weeks pown kepala baby belum ke laluan .. saya pergi hospital pukul 8pagi sbb dah turun tanda , bula cek bukaan , tak bukak lagi n kepala baby belum kat laluan .. pastuh doc suh balik rumah dulu , tapi saya tanak , saya nak duduk wad sbb takut terbesalin kat rumah .. dalam pukul 5petang dah sakit contraction kuat , tapi still bukaan tak bukak lagi .. pukul 6 piwn cek bukaan , auto terbukak terus , baby terus ke laluan, terus masuk labourroom bersalin tak sampai 10minit pown .. so ikut org jugaklah , ada yg cepat , ada yg lambat ..

8mo ago

saya doakan mudah urusan awak yea~ selawat banyak² ..

InshaAllah boleh je bersalin normal, cuma kemungkinan overdue tu mungkin tinggi. Macam mak saya kes gini juga, baby dah kt bawah tapi belum masuk laluan , mak saya kena induce 42w untuk anak first, tapi masih bersalin normal. Anak sec pun sama induce 41w pun normal juga 😅😅 Saya pula, baby dah masuk laluan waktu 36w tapi bersalin 40w. Ikut org sis, sampai masa insyaAllah baby turun sendiri.

7mo ago

alhamdulillah saye pemilik soalan ni da slamat bersalin normal 🤲🏻

In shaa Allah boleh je bersalin normal Sis, doa byk2.. sbb saya 39w haritu kepala dh memang kt bawah dh tapi belum masuk laluan.. banyakkan buat senaman utk bersalin & jalan byk, in shaa Allah kepala baby cpt masuk laluan & bersalin normal.. saya bersalin 39w5d hehe.. semoga dipermudahkan urusan bersalin Sis 🥰

jangan risau. boleh bersalin normal. lagipon kedudukan kepala baby dh kebawah. dan baby xboleh berpusing dh. yg patot risau if baby masih melintang. samaada air ketuban awak pecah atau nanti doctor tlg pecah kan air ketuban utk baby turun ke bawah.

Rajin² berjalan.. Turun naik tangga..dh akhir² term ni mmg kena byk jalan. Mcm sy dlu seminggu tu jln je. Skali klua show kt mall mgrb tu.. Subuh dh sakit perut.. Smpai hosp dh 6cm..masuk LR dh 8cm..tghri dh branak 😂😂

Kalau 39weeks baby kepala dah kat bawah, insyaAllah boleh bersalin normal sis. Tunggu masuk laluan je tu. InsyaAllah dipermudahkan urusan awak ya. Take care

8mo ago

tkasih sis 🥰

macam mana nak tahu baby tu dah masuk laluan ehh 🥺.. kita boleh rasa ke??.. kalau dah masuk laluan tu makna nya akan ada bukaan la kan?

8mo ago

biasa time check up nurse yg cek.

Alhamdulillah, pemilik soalan ni da selamat bersalin, normal delivery. baby pun dapat engage, byakkan exercise sbelum bersalin...

saya 39 belum masuk laluan tapi kuasa allah nak bersalin tu 40 minggu baby dh betul2 kat hujung laluan , so far oke je