Miss Misscarriage

Hai, saya misscarriage 10/5 (buat D&C) . Week 4 masa gugur. Sy last nifas 21/5. Agak2 bila nak period pertama semula ya? Dah ada tanda2 sakit senggugut tapi bila test UPT, negative. Boleh mengandung ke kalau bersama selepas kering nifas?

2 Balas

Darah lepas gugur bukan nifas ya sis. Biasanya dr akan recommend untuk jarakkan masa untuk mengadung balik 3-4 bulan macamtu rahim kena rehat. Tinggi potensi utk gugur balik kalau awak mengandung sbb rahim tak kuat lagi. Rehatkan rahim dulu from have sex. Nnti apa2 jadi kemudian hari lagi merana sis. Rezeki tu ada, insyaAllah

11mo ago

Terima kasih sis. Sebab sy menunggu cycle period pertama dan kedua. Sebab nak jarakkan mengandung. Terima kasih bg penerangan

1) saya nak betulkan, kalau 4 minggu tak dikira sbg nifas awak. sebab janin belum terbentuk sempurna. kiraan dia sama mcm haid, 15 hari max. selebihnya dikira istihadah. 2) mcm Sy tahun lepas, bulan 7 gugur, bulan 8 dah datang period. 3) boleh nak bersama tapi wajib mandi wajib dulu.

11mo ago

Terima kasih sis 😊