anak pertama

Hai... Saya melahirkan anak sulung.. Bayi saya berusia sebulan. Kami baru bersama baru seminggu lebih. Ini kerana saya kena tahan di ward selama 18 hari untuk masukkan antibiotik. Sekarang susu badan saya tiada.. Anak saya minum susu formula.. Saya ada beberapa soalan 1- macam mana nak bagi susu badan ada. Ada sebarang petua atau amalan pemakanan y boleh bagi susu badan ada. 2- adakah normal air liur bayi pekat bila minum susu formula. 3-kerap minum susu.. Setiap 2jam akan mintak susu sebanyak 60ml.adakah normal bayi berumur sebulan.

20 Balas

pergi berurut sis..amalkan mkn lobak putih horlicks sayur sawi.. sy pun mula2 lpas bsalin xde susu..lpas berurut trus meriah susu smpai hari2 bengkak susu😂

Cuba urut 1 bdn..blh jgk melancarkan pengeluaran susu..lps 2 cuba bg baby hisap terus dr payudara..sy dulu bt mcm 2,br laju susu kluar..

Bnyakkan makan sayur masak bening, Sayur bayam,betik mentah,kacang pnjg,,mkn dgn kuantiti nasi sikit tp mkn bnyk kali,

1. Keep bf, suakan puting kat baby, baby akan stimulate untuk bagu ada susu, mengurut dan makan makanan berkhasiat.

Cuba makan lobak putih buat sup ke . Sy makan terus banyak air susu sampai bengkak kena pam buat stok😅

It's all mindset. Be positive & keep bf ur baby directly utk stimulate semula.

Saya pun pernah jugak takde susu badan .. orang kata minum air soya . Try la

Try instant tea longan kurma merah sis.. urut dekat pelikat bdn tuh..

Saya ikhtiar dengan makan kurma. Alhamdulillah susu pun banyak.

4y ago

Kurma apa ya sis? Apa² kurma pon bole ka?

Buat sup papaya mentah campur ayam...