Ibu ibu semua puasa tak ?

Hai saya 16 week 1 day harini , dah 2 hari saya cuba puasa tapi mampu puasa sampai pkul 12 je , sbb perut mula rasa lain , sy rasa risau baby kat dalam. Harini saya cuba puasa lagi day 3 , tak tau la mcm mana pulak harini berjaya puasa habis atau separuh hari je . Ibu2 semua macam mana okay ke puasa korg ? Please share 🫶🏻 . Thankyou

14 Balas

Alhamdulillah sy dah hari ke 4 puasa so far ok cuma asyik nak tido je😂. tips sy baca untik ibu hamil kena betul2 jaga makanan masa sahur cukup serat. karbo protein, fibre buah semua makan + air ckup 8 gelas waktu malam. untuk ada msalah kesihatan jgn paksa ya, kita cuma boleh usaha

sy x puasa, risau baby. sbb perut kdg panas pedas cmtu. tp sy sahur n cuba puasa, tngahari x boleh da. tu pun sy makan kurma minum air je ntk tengahari. lpastu x mkn da smpai brbuka.

saya xboleh berpuasa tahan smpai pukul 11 je..lepas muntah hijau kuning sbb angin..kepala pening nk pitam..ikut bdn2 masing2 sis..anak 1st dulu saya boleh berpuasa 20 hari

sama la sya 16w 3d, 2 hri alhamdulillah lepas, hrini x lepas kul 6 terpaksa buka sbb dh rasa mual² .. walaupon syg tp nk buat mcm mana kn.. hrp semua nya dipermudhkn la

Kalau mampu habiskan puasa sis untuk seharian tk ada masalah tapi kalau sis rasa pening ,lapar , tak bermaya better buka puasa je ikut kpd kemampuan sis 🫰🏼

1y ago

Thankyou dear. Mmg rasa lapar sgt2 dua hari lepas perut terus jadi x selesa mula rasa sakit , harini cuti tgk klu okay berjaya smpai berbuka alhamdulillah.

Lebih baik jangan paksa diri utk berpuasa sbb ibu hamil dikecualikan..kalau larat boleh puasa.baby baru nak membesarkan..take care😍

sy 3 hari puasa penuh...harini hari ke 4 mampu skerat hari jer...perut rasa kejang pedih dan senak..jd trpksa berbuka sbb x tahan

16 week jgk . puasa direct tp lepas bbuka tiga² hari ni muntah + makan sesuap dua je . tp siang tk rasa lapar pun

1y ago

Samala dgn sy puasa, tp setiap hari pukul 4 ptg gtu mesti akan muntah. Makan pun x selera. Berat makin turun. Risau 🥹 last2 suami ckp takpaya puasa sbb muntah sy teruk sgt

Alhamdulillah, saya 19w masih puasa penuh. Hopefully boleh habiskan satu bulan ni.

saya 14week.. alhamdulillah takat ni puasa penuh lagi..hrp² berjaya abiskan 1 bln