Mengandung selepas czer

Hai salam semua . Saya nak minta pendapat and kalau sesiapa ada pengalaman minta tlg kongsi .. okay nak jadikan cerita saya mengandung anak pertama and bersalin secara czer ( emergency ) sebab covid and heartbeat baby dah tak kuat .. jadi lepas bersalin saya tak jaga sangat czer saya dari segi cuci luka ke atau jaga pemakanan sebab saya agak “koboi” maaf ye ayat macam 🙏🏻 tapi sekarang saya dah pregnant balik selepas 8 bulan saya czer jadi sekarang bende ni selalu main dalam kepala saya .. apa yang akan berlaku sepanjang pregnancy saya mungkin czer terbuka ke atau beranak awal atau saya kene tahan wad untuk pengawasan sepanjang mengandung ? Pernah tak ada pengalaman macam saya ? Lepas 8 bulan czer and dah lekat no 2 .. mungkin kalau saya tahu pengalaman orang .. hati saya tenang sikit sebab berkemungkinan and tahu apa perasaan ibu ibu yg sama macam saya .. saya dah 1 minggu nangis sebab macam sebak sendiri takut sendiri .. terima kasih

1 Balas

Waalaikummussalam mommy, saya tak ada pengalaman, tapi kawan saya ada. Kawan saya bersalin secara czer (emergency czer). Melahirkan anak nya masa bulan 10 tahun 2021. Selepas czer, dia merancang secara depo (suntik). Bulan 3 tahun ni dia terlepas ambik depo, bulan 5 dia pregnant, bila dia dapat tahu dia pregnant, dia terus pergi klinik swasta berdekatan untuk check luka dalaman. Doctor cakap luka semua dah okay, elok. Tapi masih kene refer pakar, doctor bagi surat untuk pergi ke hospital, sampai di hospital. Hospital cakap agak berisiko jika dia terus kan, nampak je luka dalam macam dah elok, tapi takut bila perut membesar, luka boleh terbuka. Doctor decide untuk cuci dan gugur kan baby😢. 2 minggu lepas dia checkup hospital, dia pun terima untuk cuci baby, atas sebab faktor risiko. Apa apa pun setiap orang berlainan, mommy boleh cuba pergi klinik swasta berdekatan mintak nasihat dan pandangan. Semoga mommy kuat❣️

1y ago

Allahu semoga kawan awak kuat ye .. saya dah pergi klinik swasta untuk minta pendapat dr .. dr kata luka saya pun okay .. tapi saya pun macam seram sejuk nak teruskan .. saya ada pergi klinik swasta lain , saya scan baby saya da 2 bulan allahu saya tngk baby saya dah gerak ii nak nangis bila nak buang 😭 sekarang pun rasa macam penat sangat perut pun selalu rasa tak selesa 😔 doakan saya ye .. terima kasih banyak banyak kongsikan pengalaman kawan awak ❤️