Pilihan bersalin

Ada tak mommies yg bersalin czer tapi tak sampai 2 tahun, pregnant lagi? And biasanya kita akan diberi pilihan utk bersalin secara normal atau czer. Jadi nak tahu pengalaman ibu2 yg dah lalui semua ni? Yang pilih untuk bersalin normal adakah berjaya? Dan macam mana rasa sakit tu? Luka pada area czer sebelum turut sakit ke? #ingintahu #pleasehelp #bantusharing

1 Balas

i xde experience lg, cumanya skrg ni i dh 27w, akn ada appt dgn pakar hsptl utk review previous scar when kndungan reached 32w, sbb gap less than 2yrs. apa yg misi kk inform, pakar akn check kndungan, scar, review past info and advise ibu..tp top decision is from ibu. utk vbac, dktr cuma bg peluang dlm few hours shj dkt LR..if tk ada progress (jln xbuka), mereka akn proceed with czer.

11mo ago

Samalah lah previous pregnancy pun sy emergency czer 40w. Tu pun sebab sy kena denggi berdarah. Sebelum tu doc mmg suruh try normal delivery tp bukaan 3cm je even doc dah pecahkan air ketuban. Tak kena induce. Last2 czer. Klau gap dekat maybe diaorg akn tgk juga keadaan awak kot. Sy masa 34w warded sebab sakit abdomen bawah pusat. At first ingat sakit bahagian previous czer belah dalam rupanya bkn. Sebab situ bukan bahagiannya. Skrg baru terasa ngilu sikit2 bahagian previous czer. Sakit tu area bawah luka czer luar tu. and andai baby awk songsang diaorg tak boleh buat ECV. So kena czer. Semoga dipermudahkan semuanya buat kita ✨