Cara simpan susu badan

Hai salam mommy semua nak tnya..susu bdn yg kita simpan kat chilerr tu bole guna berapa hari??contoh kita dapat pam 3 oz 4 paket...susu tu bole letak dlm peti bhgian chiler je kan... Lepaas tu bila nk buh dlm botol bg bby...kena lalu kan bawah paip ke atau bole rendam dalm air panas...utk suamkan?? Sorry sy xda pengalaman bg susu bdn...

1 Balas

chiller boleh tahan sampai 8hari tapi eloknya guna dlm 3 ke 5hari. sbb selalu bahagian chiller ni x dpt nk kekal kn suhu yg sama. sbb kite selalu bukak tutup kan. nak tahan lama ltk dlm freezer, 1pintu tahan 2minggu, 2pintu tahan 3bulan. kalau dri bahagian chiller lalu kn dkt air paip dulu kejap lps tu bru rendam air panas. kalau dri bahagian freezer kena chill kan dlu dkt bahagian chiller 24jam, bru lalu kn dkt air paip and panas kan. tapi susu yg dh dicairkan xboleh beku kn balik.

1y ago

ok terim kasih atas penerangannya..