Minum air gula

Hai, saja je nak tahu. Untuk normal pregnancy yang takda risiko langsung, biasanya minum air gula berapa kali ya? Sebab saya dah minum sekali and next doctor suruh repeat lagi sekali. Mmg normal mcm tu ke? Ke ada masalah kencing manis? Tapi first minum haritu dah review and doctor cakap takda masalah kencing manis pulak. Risauuu sis

3 Balas

Klau xda history kencing manis atau xda family background kencing manis, mmg kna mnum air gula sekiranya umur lebih dri 25 thun . Ni ada tulis dh dlm buku pink. Mnum semasa kandungn 20w sekali. Tp ikut klinik jgk. Ada klinik yg suruh mnum 2 kali iaitu msa awal2 ngndung dn msa kndungn 20w. Sbb skrg ni x sma mcm dlu2. Org dlu2 sihat2. Org kta skrg 25tahun pun ada yg dh kena kencing manis. Mnum 2 kali bgus jgk, sbb takut kena kencing manis tiba2 semasa kandungn 20w tu. Tp mcm sya mnum skali je sbb klinik sya buka buku pink tu x prlu mnum di awl kndngn. Then sya pindah, tukar klinik baru. Ikut peraturan klinik bru tu kena mnum 2 kali. Tp x trpkai la kt sya sbb sya dikira patient transfer..

Saya xde risiko ape2 tp sbab umur lebih 25 taun je sbab tu kena minum. Saya minum masa kandungan 25w tu je. Skrng dah 32w xde kena suruh minum lagi ke ape dah. Maybe kena repeat minum tu biasanya kalau berat badan naik mendadak

Normal awak. Ada ada kenaikan berat badan yang mendadak ke?

7mo ago

I see. Kalau macam tu tak perlu risau😊.