anak lambat bercakap

Hai nak tanya normal ke anak 1 tahun 4 bulan masih blom boleh bercakap .. Dia boleh terima arahan n faham bila kita suruh .. Tapi bila bercakap tu masih tak pndai lagi .. Ada tips tak nk utk masalah ni .. Tq in advance

1 Balas

Normal. Awal lg mommy. Anak sy 1y5m boleh ckp tp pelat byk lg. Mcm air dia sebut aish. Tp still masih awal. Setakat 1-2 bolehlah ckp pelat gtu. Kalau anak 1st biasa kalau lmbat sikit. Biasa 1y8m gtu kalau ckp clear sikit pun..mcm anak 1st sy..yg 2nd ni cpt sikit maybe sbb ikut kakak dia. Don't worry tak lmbt pun.

4y ago

Tq mommy 😆 risau dia nk ape semua tunjuk je .. Bila ajar suruh ckp dia diam .. Skrg dia cuma pandai sebut .. Mama baba ball teta ( kereta)