BELUM PANDAI BERCAKAP

Hai, nak tanya ibu².. anak sy umur 1thun 8blan. Tp belum pandai berckp. Ada tak anak² ibu pun begitu

7 Balas

anak saya pun belum pndai ckap lagi even umur dia sdh 1thun8bulan lbih,bila dia nak sesuatu,dia tarik tgn sya,bila nak minum dia bagi gelas..dia pandai cakap didi(daddy) je,kalau sya kadang dia panggil ma(mommy)..Tapi kalau suku kata smua dia dah sebut..

Alhamdulillah kira ade la ayat dia boleh sebut. Anak sedara belah suami saya satu ayat pun tkde, ah ah je dri mulut nya. mil dh risau tkde autism or down syndrome. nk apa² tunjuk jela sbb tkleh berckp hmmm

11mo ago

Anak saudara puan umur berapa?

sy pun risau ni.. anak sy 1y7m hanya pandai ckp "nak" "tk nak" shj.. panggil mama pun x pndai lg.. jenuh ajar dia brckp, x de jgk improvement.. hmm

Okay je sis.. Kalau ade pkataan yg dia boleh ikut.. Mcm ank sy pun 2y lbh xbpe ondai jgk pelat2 lg

Hi, mom👋 Belum pandai tu maksudnya tak ada perkataan langsung ke?

11mo ago

Thank you ya mummy..

Jangan normalisasikan. Rujuk pakar

Dia respon tak bila nama di panggil?

11mo ago

Ok tu sis, dia dlm on track, mam tu dah 1 perkataan merujuk makan, memby sis bole target perkataan yg sis nk ajar dia dlm sehari cnth habis. "Adik mkn habis" .