Isap jari vs isap puting

hai , nak tanya hm . baby bagus isap jari ke puting ? family belah saya suruh bagi puting belah husband pula tak bagi isap puting . tapi anak saya dia suka isap jari puting dia isap juga tapi kadang2 je isap . husband pun suruh dia isap jari dari puting . yang belah saya suruh isap puting katanya isap jari nanti jari boleh bengkak la besar la . just nak tanya yg mana yg slalunya bagus untuk baby ? saya tak nak dengar pun mana2 belah pihak nak tahu mana yg bagus untuk perkembangan baby je . #firstbaby

16 Balas

Hisap jari la yang paling bagus sbb baby dah pandai self soothing.. puting tu hanya alat bantuan soothing sementara dia x pandai buat sndiri, bila dia dah pandai soothing sendiri boleh la stop bagi puting.. bagus sgt dia hisap jari ni untuk perkembangan n pembelajaran dia.. boleh follow "baby languange" untuk ilmu lebih lagi