Isap jari vs isap puting

hai , nak tanya hm . baby bagus isap jari ke puting ? family belah saya suruh bagi puting belah husband pula tak bagi isap puting . tapi anak saya dia suka isap jari puting dia isap juga tapi kadang2 je isap . husband pun suruh dia isap jari dari puting . yang belah saya suruh isap puting katanya isap jari nanti jari boleh bengkak la besar la . just nak tanya yg mana yg slalunya bagus untuk baby ? saya tak nak dengar pun mana2 belah pihak nak tahu mana yg bagus untuk perkembangan baby je . #firstbaby

16 Balas

Hisap jari tu tanda baby berkemahiran tenangkan dirinya sendiri. Bantu dia tidur. Puting pun alat bantuan untuk tenangkan diri dan tidur, cuma belikan yg sesuai dgn pertumbuhan gigi yg elok. Kedua-dua penggunaan jari dan puting tu kena pantau dan asuh untuk elakkan jadi habit anak.

5mo ago

setuju dgn pendapat mommy @nur