Normal ke.

Hai.. nak tanya, baby kurang bergerak.. normal ke..?? Kandungan sudah 6 bulan.. macam mana ye nak bagi baby aktif/bergerak..??

14 Balas

Jgn tunggu lama, kalau baby kurg gerak dr biasa, tolong jumpa doktor especially kalau masa mengandung bnyk sakit, gdm, thyroid so on so fourth, baby kalau kurg gerak dr biase if kandungan dah besar, something wrong there, nnti dr scan tgk jantung baby ke ape ok x, n pantau dkt wad makin ok ke x, coz kalau baby kurg gerak, after dah try mcm minum air ke mkn ke tukar posisi ke ape, akan ade risiko baby blh mati dlm perut, bnyk sy jumpe sbb mak dtg lmbat kate anak dah 3 hari kurg gerak bru dtg hosp, nothing to lose pon, dtg je hosp, misi x kan halau awak balik if there is something wrong

Kalau saya, saya minum air sejuk, makan.. Baring ke kiri kanan baru telentang sekejap.. Letak tangan dikulit perut biar dia rasa tekanan @ haba dari tangan ibu, baby akan bertindak balas tu.. Sambil tu bercakap2 la sama baby..

Bby kurang gerak xnorml tu..Sis bt xkiraan prgrakn 10kli shri tu..Klu xckup kiraan tu sis kena trus g kcmasan tau.. Cube usap2 perut n berckp dgn bby..Mna thu bgn n dgr

Normal kerr 20week bby gerak jrang2,, kdang2 tuu 1hri xgerak lngsung tpi sya rsa jntung tuu dnyut3 laa jgk tpi slow jee,, msa makn knyang ade laa gerak2 slow gtuu

Bby sy kuat gerak..ble kdg xgetak tu.. sy usik² sjer nk bg die gerak... Sy baring mengiring belah kiri... Cpt jer die tunjal² perot nie...

Try minum air sejuk / makan makanan manis mcm coklat, baring mengiring sblh kiri & kalau dlm masa 2 jam xde pergerakan, sila ke hosp..

Tak normal. Mesti cukup 10 gerakan.cuba minum air sejukatau makan makanan manis. Kalau kurang gerak jugak, crpat2 ke hospital

4y ago

Haah. Oh. Belum 28w lagi ke😅

Minum air ais atau mkn benda manis.kalau still tak gerak p hospital

baring ke kiri atau makan dan minum...nanti baby akan gerak

try minum air sejuk dlu.. x okey g klinik refer Dr