UBAT UNTUK GDM

hai mummy..nak tnya sapa yg ada GDM time pregnant..n doctor bg ubat untuk stabilkan balik gula....share plis kalau ada ?..n kalau xmau minum apa petua yang leh saya buat untuk GDM ni..tq mummy..

5 Balas

Hai sis.. Kalau doc dah bg ubt utk makan utk kwl GDM maksudnya tu je cara utk kawal selain kawal pemakanan n senaman. GDM sgt bahaya utk baby dan jg ibu.. Jgn pandang enteng.. Utk kawal pemakanan, jangan ambil gula langsung, jgn minum manis jgn mkn yg manis2.. Kurangkn pengambilan karbo iaitu dr nasi, biskut, roti, ubi2, labu, kentang, terung..kawal pengambilan buah. Buah boleh mkn 2x sehari je masa main meal iaitu lunch n dinner. Klu mkn epas, 2bj je sehari.. Anggur, 12bj je..mmg kena limitkn. Nasi, satu senduk je.. Jgn ambil kuih2 biskut, roti.. Sis cuba jaga pemakanan n senaman 150minit per day.. Kalau GDM msh ada maksudnya badan sis mmg perlu bantuan ubat2an..

5y ago

tq bg info..;)..ya tu la..saya kena mkn jgak ubat...pikir untuk bby ...;)

Ttg ubat GDM ...tk pernah doktor bagi Kat sy sis...just doktor suruh jaga pemakanan sj...klau doktor dh beri...sis mkn je la...Demi baby yg tersyg😊

Sy DM..doc bg makan metformin..X ccuk insulin pon

5y ago

a.a btol sis

150per week sis.. Sorry

Saya ubat x bagi trus pade insulin

5y ago

Ye sis