RUAM

hai mummy2 smua.. nk tnye.. ade xmummy y ade pngalaman ank sembuh dr ruam teruk cmni.. mntak tlong komen cara atau ubat unk sembuh.. ksian tgok bby.. tempat lain xde ruam sgt n terkawal.. kt bhu dia susah sgt nk sembuh.. baby 4month

RUAM
23 Balas

Mcm eczema ni sis. Sbb baby saya pun mcm ni, cuma dulu dia kena bahagian pelipat lengan sbb situ mudah bpeluh dan dia suka garu. Pastu pipi pulak jadi mcm tu. Mcm2 ubat saya guna tp semua xbkesan. Last2 saya g klinik pakar kanak2 doc bg ubat ni. Ubat ni mmg sesuai dgn baby saya dan boleh beli kat farmasi/shopee je. Skrg mmg xde dah jadi cmtu sbb saya pun continue bg baby pakai. Sebaiknya sis g jumpa pakar kanak2 jugak dan cuba ubat yg doc suggest sbb dah teruk tu. Pastu bg kawasan luka tu sentiasa kering. Bila basah tu yg lmbt baik.

Sis...cuba sis pergi klinik kulit swasta..sebab anak saya y pertama kne ekzema...mula2 cek doc kerajaan ckp ruam biasa..tapi dorg bg ubat n makin truk smpai pipi berair2 n berdarah...lepas tu g swasta dorg bgtau kena ekzema..dan ibu kena kawal pemakanan y akan menjadikan ekzema makin teruk...alhamdulillah anak sy dah elok dari ekzema tu...dan saya amalkan semua produk organic dan semula jadi tuk anak saya dalam tempoh bagi dia sembuh...

Sis... Kulit baby sis ni, mcm kering... Bawa pegi farmasi tunjuk mereka tengok, mereka pandai bagi ubat nanti.... Yg mana satu sesuai 😊😊sbb kulit baby tak sama tau.. Kalau beli2 je ubat, nanti tak sesuai...

4y ago

Oo ye ke.... Sis pegi farmasi bawa baby sis, bagi mereka tengok kulit tu, Sian nyer baby... Ataupun bawa klinik ☺️

Hi sis. Try cari krim number 3 warna pink dari klinik swasta. Bukan warna putih taww. So far anak saya pakai yang warna pink, alhamdulillah ruam semua cepat elok. kita ikhtiar yee.

Sian baby.... Try kak consistent pakai product seamed baby.. Natural and tade bahan chemical.. And this case aka kena jumpa doctor... Tolong... Baby ni mesti sakit

Kalau shaklee puan sendri boleh makan nutriferon, boost immune badan ,bila breastfeed anak dapat sekali khasiatnya . Berminat boleh ws syikin 0135897073

Thanks mummy2 smua atas nasihatnya.. doakan ruam ank sy cpt sembuh.. wlaupon ruamnya kat bahu jew,,, tp sbgai ibu sy rsau sgt.. ksian tgok anak..

Sis bawa jumpa pakar kulit (dermatologist), bukan dr biasa.. ilmu dr biasa pasal sakit kulit ni limited.

Hai sis anak saya dulu pernah kena mcm ni saya bagi pakai tepung kanji saja. Sapu sikit2 tpt yg kena tu.

4y ago

Eya sis ruam anak saya berair dulu...bila letak tu cepat kering

klau x slh nie bkn ruam....mcm kurap pun ade..try sapu krim gentamycin..sapu nipis2 saje