JAGA BABY SENDIRIAN

Hai mummy2 semua.. spew kt sini y mcm saya,, jge bby sorang2 kt uma mse suami kluar bekerja.. anak mkin bsar mkin bnyk akal.. kdg rse mcm stress skit ble ank xboleh nak tgal.. nk buat kerja rumah, nk mndi ank nk bkepit jew.. mntak tips dan motivasi skit ye.. #7month baby

JAGA BABY SENDIRIAN
15 Balas

Saya anak 1y6m...Dan sedang mgandung xlama lagi dh nk bersalin... saya bukan sekadar jaga anak tpi business dari rumah juga,berdua dgn anak laki bekerja...urus kerja dan anak dalam masa yg sama...Yer penat badan,tenaga,otak dan sebagainya... Tapi... Saya mmg latih anak dri kecil 3,4 bulan dh ada rutin nya... tunjuk flash card,masa mandi,main,mkan dan solat dan sebagainya...cuma bila masuk 1 tahun mmg dia x tertarik dgn tv takat xsampai setengah jam pon... So saya ubah rutin sikit kalau tgh masak dan sidai kain semua sya bwa dia atau biar dia ikut...dn konon2 dia akan tlg sidai sekali walaupun xsmpai 2minit dia cuba sidai baju tu.. time masak plak saya akan potong pelbagai buah2an dan angkat dia letak atas meja makan baby punya beli ikea tu, yg plastik tu kan...saya letak situ dn dia kusyuk dgn buah2an yg ada walaupun akan bersepah tpi sekurg2 nya dia x menangis,mgamuk,bergayut at kaki saya dan sebagainya saat saya tgh masak... tpi tips lagi satu saya akan simpan makanan lain seandainya dia dh start x tertarik pada makanan depan dia...saya mula berikan dia air favourite dia atau bagi rasa yogurt ka, biskut ka, koko krunch ka, atau apa2 makanan mgikut umur dia...sampai lah sekrg... saya akan buat upgrade rutin penambahan ini ikut kadar umur dia dri 6bulan sehingga skrg dh 1y6m,dn umur seterusnya... tu cara saya...awak boleh buat juga cara awak.. Saya suka tgk cara sheikh M.(angkasawan negara tu), dan beberapa org yg seperti dia mendidik anak...kdg2 saya comment ig dia utk bertanya soalan..mmg biasa dia akan jawab soalan2 yg org tnya pada dia...kdgw dlm membaca soalan org lain yg masalah sama dgn kita pon kita boleh dpt jawapan yg dato sheikh M. jawab tu...

4y ago

tapi jujur penat,letih,sakit kepala,stress semua tu akan ada buat when we enjoy the moment dan ajar dia sesuatu contoh nya kalau saya rasa nk marah dan stress saya akan ckp hungging time(masa berpelukan) cepat2 dia kan peluk saya...time dia peluk walaupun kejap tu sebenarnya time tu saya muhasabah diri dan cakap ini amanah Allah, dan budak ni kecil x thu apa2,masih xfaham...maafkan dan kemudian saya akan lega dan senyum,kiss ank saya dn bgi dia main apa2 mainan plak

saya sis💆💆 semua 4 orang anak sy jaga sendiri, berpantang sendiri..trust me, i know what is stress😂 pertama yang paling penting dan teramat penting , sis kena ambik masa utk diri sendiri bak kata org skrg Me Time...tak payah lama dpt dlm 30 minit pun okay utk buat apa yang paling sis suka. macam saya me time saya adalah pada waktu pagi untuk minum kopi..dan scrolling hp atau dpt baca 1_2 ms buku favorite. hilangkan stress scrolling pinterest utkncari quotes motivasi. kalau sis suka mandi lama, masa me timelah waktunya.. tak ada manual untuk jadi ibu..kita sendiri yg kawal diri kita..jangan ikut piawaian orang lain, sis tetapkan piawaian sis sendiri, asalkan sis happy.. banyak lagi sebenarnya sy nak taip sbb terlalu banyak pengalaman 4 orang anak..yg tua pun dah 15 tahun skrg, yg kecil masih baby lagi👶

4y ago

kan..me time tu untuk refresh, muhasabah, deep think but not overthinking, ambil.masa untuk bersyukur dan positif walau dalam keadaan negatif, take a deep deep breath. Selepas me time selalunya kita akan lebih tenang dan organize dlm menghadapi chaotic rumah tangga ..

Tips : Positive je. Enjoy the moment. Bila stress, Jngan fikir kerja rumah, mandi pun tak perlu. Layankan je anak tu. 🥰 Motivasi: Bersyukur sgt dapat jaga anak sendiri, tak perlu hantar kat sape2 jaga. Biar la suami cari duit, amanah kita sebagai seorang ibu jaga anak. Bukan semua orang dapat macam kita ni duduk rumah jaga anak. Seronok sebenarnya. Kita kuat. Kita supermom. Anak hanya nak kita je, kita la yang dia selesa, kita la yang dia percaya, kita la yang dia nak kasih sayang. Jangan sia2 kan masa yang ada bersama anak. Ingat, anak sangat memerlukan ibu dia. Dia nak rasa selamat, nak tido, nak manja, mesti cari ibunya. ❤️ Hargai la masa ni ye

sy jaga ank sendiri juga..stress tu kdg2 sbb ank kecil lg baru nk mencuba sesuatu yg baru..dapat ilmu baru..6 bulan 7 bulan mmg tengah xleh tinggal...sy dulu pun mcm tu..skg ank dah setahun 2bulan..dah pandai jalan dan main2 sendiri..dah ok sikit bila nk buat keje2 dapur..its a proses..ank sy pun menangis juga..byk ragam juga..enjoy je jd suri rumah..bila ank tdo cepat2 la mandi, kemaskan diri..kemaskan rumah..tp kalau penat xsalah pun masa ank tdo, tdola sama2..kdg2 sy mcm tu...xda jadual specific lg2 suami keje shif..so up to me nk buat apa..yg penting ank ada depan mata..be happy 😇

4y ago

anak tdo..mama pon tdo..sbb itu je time mama perlu rht hehe.

sama la sy pom. Jga sndri je ank sbb xkje. lgpn pom bile pikir balik klu kje ank dgn pengasuh then perkembangan dia xsma mcm bile kite sndri yg jga. personaliti n perwatakkan dia pom lain. tpi percaya laa bile kite jga ank sndri stress mcmane pom kite ttap akn hppy sbb ank ad dpan mta kite 24jam....Mmg org akn dy akn mcm secure sikit sbb xbiasa dgn org luar. for me laa tu lagi bagus dari ank kite trlalu mesra dgn org lain. bile trlalu mesra ap2 boleh jadi dgn ank kite. org nk buat jhat ni sekejap je.

Hihi stress kan.. Lagi2 7 bulan tu da lasak da pandai mcm2 nak dibuatnye, da kenal org pulak tu..dlu anak sy xnak org nak melekat aje kat kite ... Skrg pon sama fully housewife tgh jge anak 2 org sambil mgandung.. Skrg dorg da besar 4tahun n 2 tahun senang sikit la nak jge..kalau nakal keluarla suara tarzan mak dia ni 😂😂 tpi kan kalau difikirkan balik best tau dpt jge anak sendiri wlpon penat nanti anak jdi rapat dgn kite.. Tgok anak besar dpn mate puas hati tup2 kejap je anak tu da besar..

saya pernah lalui situasi ni.. tambah2 lgi mama muda baru nk tempuh semua ni.. mmg akn rasa stress..cara saya bgun awal subuh2 pkul 5 ..masa ank tgh tido settle kn kja rumah.. masak mkn pgi yg simple2 .. masak lauk utk tghari skli ,bsuh bju sidai bju mop rumah.. pkol 8 pagi semua dh settle .. ank pun bgun bg mndi suap mkn main dgn anak .. dlm pkul 2 ptg ank sya tido.. sya pon tido skjup .. kunci jam dlm 30 minit.. pastu bgun kutip baju lipat ..

sy rse mommy perlukan breaktime .. me time.. pergi bercuti utk redakan stress tu.. harap2 mummy okay ye! Kene kuatkan semangat .. ye mmg kita mummy ni letih nak jgk rehat, nak jugak buat hobi yg kita suka.. cuma x sempat kan... so, mummy Kene try curi masa.. cthnye.. mse weekend baby tdo, then try cari hobi yg senang dan mudah utk tenangkan fikiran cthnye gubah bunga ataupun siram bunga pun jadilah

saya bekerja. tp anak saya setahun pun mcm ni jugak. hilang sekejap je menangis dan nak melekat je dgn mamanya. kalau anak kecik lagi mmg gini la perangainya. dorg mmg tgh fasa manja, perlukan perhatian dan rasa insecure tanpa mama papanya. bg saya, layankan je anak tu, keep positive and dont stress. nanti dah besar, belum tentu lagi dpt manja2 mcm tu. chill ye sis

saya pun jaga anak sendirian. anak2 sy 22 agak nakal.. tgal memasak sekejap dh dengar sorang ngis kena tarik rambut dgn si adik..sbb sngja tarik perhatian mommy dia.. buka tv pun diaorang x mau tgok.. umur dh 2yr & 4yr..mrka nk aktiviti yg mencabar dan baru tiap hari..jadi kita kena bnyk2 bersabar.. syukur selalu dh ada anak kita jga elok2..amanah Allah ni💞