Berat badan mengandung

Hai mummy2. Nq tnya bulan2 berat bdan mummy wktu pregnant naik brapa ye? Sya bulan ni naik 3kg. Ghisauu kna mnum air gula,sbb nurse bgitau tiap bulan klau brt bdan normal naik 1.5kg je 🥺

6 Balas

sy x reti psal guideline kenaikan berat badan yg normal masa mengandung. Sy naik 2kg kiraan dr awal mengandung sehingga now masuk 16 minggu. Asalkan nurse kata ok kira ok lah sy 😅. Sy ni jenis badan susah naik. Alhamdulillah alahan dah habis lepas masuk trimester kedua. Kalau tak sy turun berat tau. Alhamdulillah dpt topup dan naik berat

ikut bmi. macam saya boleh naik 0.2kg/minggu. haritu within 3 weeks naik 2kg. doctor tak marah tapi ikut procedure, kena monitor bp & urine 2 kali seminggu sebab takut ada masalah kesihatan lain. for now, dietitian suruh maintain berat je. diet & lepas makan make sure bergerak for at least 20 mins. cth : buat kerja rumah. harap membantu 😘

1y ago

Saya pulak prgnant dh 5 bulan naik 2kg je. Risau pun ada tp doktor xkata apa… masa 1st pregnancy dulu setiap bulan naik 1kg..

Saya baru baca dlm ni dia kena marah dgn doktor sbb berat naik mendadak & kena ulang alik kk

Berat mmg tak boleh naik mendadak. Nanti doctor marah & kena g kk sllu 😅

Saya pula berat badan turun 7kg , kene check 2 minggu skli dh .

1y ago

Iye sis saya alahan teruk , langsung tak boleh makan .. tengok mkanan terus muntah belum lg makannye . seminggu 2 kali wad sebab bdan takde tenaga masuk air , itu yg turun sampai 7kg tapi nasib ler doktor faham tak kene marah

saya pulak berat badan turun 🥹

1y ago

sama awk. sy pun bru smlm kena marah doktor sebab berat bdan turun. walaupunn tak turun banyak still xboleh. sepatutnya kena naik dlm 500g-1kg katanya🤣 Tapi awl2 sblum tau pregnant dlu dah naik banyak. sebab msa tu semua benda nak mkn. skrg dah 17 weeks. slera makan masih mcm biasa. tpi xtau knpa boleh trun🥲