Due date berapa weeks

Hai mummy semua..saya nak tanya..anggaran selalunya bersalin berapa week ya mummy?..saya sekarang tengah mengandung 32weeks..saya tak dak pengalaman bersalin sebelum ini..jadi saya tanya mummy2 semua dekat sini..mummy2 semua boleh tak kongsikan pengalaman bersalin?..saya takut2 nak bersalin nanti..#firstmom #pleasehelp #firstbaby #ingintahu

21 Balas

Tk semua ibu2 sama time waktu bersalin .. cm saya dokter ckp alaa anak pertamaa lmbt bukaan kalau 1 cm .. tp kalau allah ckp dah tiba masa 1 cm ambil masa 4 jam da 6cm .. saya bersalin 37 mnggu 3 hari sbb kuat bersalin ikut suami g kerja naik lorry mskiun org ckp bhyaa tu yg saya ingin kn.. org ckp msti anak pertama lmbt keluar .. but saya awal lain org lain waktunya .. saya un time 37 rasa perut da ngeras nmpk laaa bby dlm perut sepak kuat smpai senget perut time tu buln pose ..tp saya usap ckp jngn dulu sayang raya pertama busy org sebok raya .. saya un tk larat daa perut daa jatuh tk larat nk jln jauhhh.. raya mlm ke 2 da msuk raya ke 3 saya usap sayang kalau nk keluar keluar la mummy ready .. mlm tu gak sakit raya ketiga contrction non stop sbb darah keluar dulu kol 3 pgi check 1 cm tp suruh balik jm 7 sbb dia ckp anak pertama makin masa 3 4 hari tp balik tu still sakit nak bersalin tp tahan .. keluar lgi darah ngn sakitnyaaaaaa tk ley bincng g kol 11 pac terus 6cm masing2 kelam kabut msok lb jm 12 kol 3 bru bersalin nk tunggu bukaan 10cm .. keluar laa cinta hati sblm ni scan 3.4kg mungkin air ketuban bnyak 14 agaknyaa sekli lahir 2.68kg tp syukur 5 bulan 8kilo anak saya skrg .. paling perit bila anak lemas skli gunting terus keluar .. dokter biar kn uri dlm perut saya lmaa smpai uri da naik atas .. org ckp bhya uri da naik atas boleh ibu kematian .. tp apa kn dayaa redhaaa je asal anak sihat .. bila dgr anak ngis sakit kenaa jahit auto hilang sebak rasa syukur sbb dulu un pernah kehilngan 14 mnggu .. tu la pngalamn saya

Saya sbb msa 35w doc detect drh tinggi, tapi saya tak on ubat pun, just monitor selang sehari je.So doc decide tak boleh due. Sepanjang monitor di KK BP sya cantik je, tapi nak jdi cerita 39w4d mcm tu, prgi KK sbb nk monitor, nurse cek 190 BP sya, kira tinggi jugak, nurse srh relex, baring pun sama jugak, cek CTg okey semua n sya x pening, tapi tak trun2, jumpa doc, doc kata trpaksa bawa saya naik ambulan anta ke PAC, sblum tu makan ubat sebiji, terpaksa sbb tak turun2 BP sya. risau doc pun, smpai hspital, doc sna cek bukaan, rupanya dah 1cm dh msa tu, ingt nk boleh balik ke ap, lst2 doc kata kmi tolak wad la, msuk wad doc decide esk tu nak induce, sya induce ubat, sebiji ubat, sya dh buka 3cm, so tak jdi induce ubat ke dua, so tggu turn msuk labour room, 2 ptg book, 5 pagi esk kiranya 39w6d bru msuk labour room, 12 jam dalam labour room, bukaan dah 9cm, last2 emergancy czer sbb kepala baby tak engage, czer la saya pkl 6.16 ptg hri sma tuu. Hehe. Alhamdullilah selamat bulan 6 hri tu

saya takde tips pun. cuma time sepanjang pegnen (saya first mom) saya buat mindset untuk beranak time 38 weeks. saya tiap Hari doa, tiap Malam cakap dgn baby keluar time 38 weeks. walaupun ramai kata first time mom Akan overdue. tapi saya positif dan yakin dengan takdir dan rezeki Allah. Lepas solat and tiap Kali cakap dgn baby, baca sekali doa ' Inna Fatahna Laka Fathan Mubeena ' Dan kene yakin Allah Maha Kuasa akan makbulkan doa ibu² mengandung. Alhamdulillah rezeki saya dapat beranak pada 38 weeks 3 days. Saya dapat induce ubat sekali dan dalam labour room hanya 3 jam setengah sahaja. kalau nak cerita full story panjang macam mana boleh masuk wad semua. Cuma apa boleh saya share kene yakin dengan Allah sbb kita ibu mengandung doa Kita sangat mustajab dan terus diangkat, in Shaa Allah. Fighting awak !! moga dipermudahkan urusan bersalin. Yakin Dan percaya dengan diri ye ❀️

soal masa kelahiran sama la mcm masa kematian sis mana nak boleh agak2 semua tu dah tertulis . nak kata ramai org bersalin on time pun ramai je bersalin premature and ramai je bersalin overdue. 32w tu pun ada je yg dah bersalin sis. tp kita ni doalah Allah bg kita jalan terbaik biar proses kelahiran tu lancar and mudah. seeloknya baby lahir dah matang masa 36w keatas. saya ank 3 pun masing2 lain2 week. 1st lahir 39w, 2nd lahir 41w , 3rd lahir 38w . setiap ank pun lain2 prosesnya . beranak banyak kali pun akan sentiasa takut kadang ada ibu yg trauma pun sis. jadi just enjoy the journey la saya kalau share dg. kawan2 yg dekat bersalin ni saya suka share enjoy ur me time sis. tido puas2 makan puas2 g jalan2 puas, tgk movie puas2 nak g spa nak g saloon buat puas2 sebab once baby u lahir dunia u upside down sis 😁

kita xboleh nk predict baby keluar bila. ada baby yg keluar awal masa 32w pon ada. tp baby premature la. ada baby keluar dlm 38w. ada baby keluar overdue. tarikh doctor bg tu pon belom sure baby keluar sama tarikh tu awak. yg penting awak dh sedia. prepare barang2 hospital dn cmpk dlm bonet keta. buku pink sentiasa ada dlm beg. senang nk pickup if tiba2 nak bersalin mcm sy 1st baby bersalin 2mggu awal dr tarikh jangkaan. bersalin masa 38w2d. 2nd baby pula bersalin masa 39w4d

Yang saya tau 7 bulan ke atas dah boleh siap sedia untuk bersalin. Tu yang misi biasanya suruh sediakan beg letak barang ibu dan baby ke hospital bila kandungan dah 28 minggu. Lain orang lain baby nak keluar. Macam saya sendiri, anak ketiga2 semua keluar masa 39 minggu ke atas. Ape pun, boleh ambil tahu ilmu penyusuan, berpantang dan sebagainya untuk persediaan akan datang. Semoga dipermudahkan semuanya.

Ish.. ish.. ish… mana lah boleh kita nk jangka baby nk keluar bila… yg kita boleh buat bersedia je la… 🀭 mcm saye ank sulung, & kedua keluar awal seminggu dari deu date… ank no 3 keluar awal 5 hari dari deu date… ank 4 ni 35 weeks die dah nk keluar… so bersedia je lah yg boleh kita buat…

Just prepare saja seawal mungkin bila start masuk 3rd trimester. Sy anak 1st pengalaman kena bersalin awal 34weeks tiba2 je air ketuban pecah. Perut kecik sgt agaknya baby duk membuas dlm tu skali terberanak la awal 🀭. Nasib baik brg spital semua da prepare

Ikut bby sis, yg ank sy kluar 39w4d. At 36w dr dh bg tarikh nk induce. Msuk ward 2 mlm sbb gerakan kurang, tp bby tdur je. Maka 16jam dlm lr. Jd nk akhir2 tu kira gerakan. Sy xde contraction pun. Cuma kurang gerakan smpai hospital eh ad bukaan dh.

sy berharap bsalin sblm due tp Allah tentukan sy bersalin 41w. sy schedule bersalin normal, tapi apakan daya terpaksa ditolak ke OT. mcm tu la semuanya unexpected, yang paling penting ibu dan ank selamat dan sihat hendakNya.