Bila baby boleh start berus gigi

Hai mummy semua , nak tanya anak saya da 1tahun 14hari , gigi baru ada 3 batang , bila boleh saya ajar anak saya gosok gigi dengan ubat gigi ? Ubat gigi dewasa atau ubat gigi kanakk² . Anak first tadak mengalaman lagi 😅

1 Balas

sy anak first dlu umur 1y msih gosok guna kain dan berus2 lembut pakai jari tuh.. gg anak bru ade 3btg wktu tu, xlama lepastu gg anak sy dh mula ade karies, pergi jmpe doc gg, doc kata ptut dh boleh guna berus gg biasa n ubat gg ber-flourida bila anak dh tumbuh gg lebih dri 2btg utk elakkan karies gigi..skrg dia dh 4 tahun, mnyesal x sudah, kesian bila org kata gg anak x cntik sgt,dia pun down jugak.. now anak no 2 sy dh 9bulan, gg dh ade 8btg, sy dh start guna berus gg & ubat gg jenama Jordan, mmg khusus utk kanak2, boleh pakai dri umur 0-5 tahun ( yg dh ade gg jela..hehe).. klu sis ragu2, sis boleh bwak anak ke klinik gg dlu utk pemeriksaan dan nasihat, sbb anak sis dh setahun kan..hehe, sy pun tggu ank sthun nnti bru nk bwak, buat masa skrg nurse kata gosok gg n guna ubt gg mcm biasa jek.. gudluck sis! :D

3y ago

aminnn , terima kasih sis