anak alergic susu lembu

Hai momys smua..sy nak tanya sapa ada masalah mcm sy..anak kulit dia sensitif sangat..x blh mnum susu lembu..alergic..doc sarankan sy bagi dia mnum susu soya or suau kambing..tp xpernah cuba lg..sbb dia bf sy lagi..takut pulak kalau dia xnak mnum..membazir pulak kan..

1 Balas

sama kes dgn anak sy. anak alah susu lembu. ini dinamakan lactose intolerance. bole try bg susu formula kambing atau soya khas utk bayi. jenama d pasaran spt purenat, karihome, isomil etc

2y ago

komposisi susu kambing dan lembu x sama dr segi protein dan kimianya. susu kambing slalu disebut sbg susu kedua terbaik slps susu ibu.