Details Scan

Hai momy sy nak tanya 4m 1w dah boleh buat detail scan ka?

20 Balas

Biasa 1st trimester ni NT Scan kalau nak yg advanced sikit dari scan biasa. Tu pun bila dah Wk11-13 mcmtu. "The nuchal translucency scan (also called the NT scan) uses ultrasound to assess your developing baby's risk of having Down syndrome (DS) and some other chromosomal abnormalities, as well as major congenital heart problems. The NT scan measures the clear (translucent) space in the tissue at the back of your baby's neck. Babies with abnormalities tend to accumulate more fluid at the back of their neck during the first trimester, causing this clear space to be larger than average. The NT scan is not invasive."

Waktu paling ideal melakukan detail scan ialah antara minggu ke 18 hingga minggu ke 24 kehamilan, iaitu ketika bayi berada dalam saiz yang sesuai untuk meneliti keseluruhan kepala dan badannya.

Scan 2d je sis utk 5w. Detail scan nt 18-25w utk kesan kalau ada apa2 yg abnormal pada janin. Kalau buat detail scan skrg xnmpak apa pun..

4weeks pembetukan organ baby blm berlaku lagi sis... Sia² ja buat. Tggu between 18-25 weeks.. baru tercapai fungsi detail scan tu

5y ago

4months 1 week tu..bukan 4 week

4month1week dah boleh..waktu paling ideal tuk buat detail scan 18week hingga 24w..bukn 4 minggu tu ..4month hehe kn

X silap sy nmpk kantung saja kot sis... X silap la better tunggu lama skit tp kalau takut blh ja scan skrg..

Details scan tu untuk tu cek baby pnya keadaan fizikal. Kebiasaan dia buat pada 5 bulan ke atas

Dlm 4 bln ke atas awk... Klau blh awk call je klinik swasta tu tya details lagi mudh awk thu..

Selalunya 20week ke atas dah boleh buat detail scan kalau tak silap

saya buat detail scam time 21 weeks sekali dgm gender

5y ago

Brp kosnya?