Muntah,Loya,Mual

Hai mommy,siapa ada pengalaman mabuk teruk,Ada suggestion apa2 x yg boleh bantu kurangkan rasa mual dan loya?makan pun dah x selera??

2 Balas

Saya masa baru first trimester morning sickness sgt teruk. Buat apa pun tak boleh. Baring dan muntah je setiap hari. Bagi saya, memang tak ada petua berkesan kurangkan morning sickness. Nurse pesan makan biskut utk kurangkan morning sickness pun tak berkesan langsung. Mungkin lain org lain caranya. Tp nasihat saya sis hadapi ja dgn sabar. Skrg saya trimester ke 2 ok suda. Kejap2 lapar. Even bangun tgh malam pun rasa nak makan je. Sis sabar je.

4y ago

Ouh mcm tu ye sis..sy anak kedua ni..masa first,teruk juga...cuma ni morning sickness + anak kecik lagi,tu yang mana tahu ada petua2 yg berkesan..hihi

Sama la kita sis. Saya pun pregnant anak ke dua skrg. Tapi anak saya yg pertama dah 5 tahun,saj faham kalau saya muntah2. Lg pun ada suami saya yg uruskan anak dan rumah masa saya muntah2 hari tu. Saya layan mood morning sickness je la