Baby newborn

Hai mommys, sy baru bersalin 3hari lepas and ni first baby. Sy nak tanya mmg baby cepat terkejut ke even tkde bunyi apa apa pun yg ganggu dia? Tapi mata tertutup bila dia terkejut tu.

11 Balas

baby saya slalu terkejut pastu tak suka tido berbedung so sya ambik bntal kekabu yg dah kecut ringan tu letak atas perut dan tgan dia atau pun selimut lagend lipat2 letak atas perut n tgan dia Alhamdulillah bru lah lena tido nya

1y ago

hati2 kena pantau. boleh jd punca SIDS

anak sy baru lhir pun mmg cpt tkjut even tak de bunyi apa lg ada bunyi.. bedung tak nak.. letak apa2 dkt dada dy pun tgn dy kuat sgt bgerak blh lari kain dkt dada dy.. lama2 ok jg..

yeah betul. itu dipanggil moro reflex. mmg kebiasaan ada among newborn dan lama2 akan menghilang bila die meningkat umur. boleh search di Google untuk lebih tahu apa itu moro reflex.

moro reflex tu, kena bedung anak awak. jangan risau baby tu takkan rimas, malah dia besyukur dapat tidur lena tanpa terkejut. Lepas 2 3 bulan boleh la stop bedung

1y ago

Bedung pun sama jugak

normal sis. kena bedung baby. tp kalau masih kuning jgn bedung waktu siang. cukup sekadar letak lampin di bhgn dada ja.

yup, itu normal. kita panggil moro reflex awak. akan terjadi pada setiap newborn baby.

ya mmg gitu. tu biasa. better letakkan bantal o bedung bagi jgn dia slalu trkejut

normal.. sbb tu lebih baik bedung

1y ago

normal dik.. semua bayi begitu..

kena bedng selalu

1y ago

Bedung pun sama juga.