Tanda tanda bersalin

Hai mommys, nak tanya. Untuk yg first time pregnant, biasanya berapa minggu dh keluar tanda tanda bersalin? Saya dah 38 minggu. Tapi takde tanda apa apa lgi. Ke mmg kena tunggu 40 minggu jugak?

2 Balas

depend dkt baby kita awak. kita xboleh nk predict baby nk keluar time bila. ada baby yg keluar premature. ada baby keluar masa 38w. ada baby cukup2 time. ada baby overdue. kalau mcm sy masa 1st baby (38w2d). sehari before bersalin turun tanda darah. time tu baru balik kije kira sempat baring tunggu waktu berbuka. elok nak bgun dr katil darah meleleh byk cm tumpah drh siap menitik2 atas lntai😅. pergi hospital doctor check belom ada bukaan dn xde contraction doctor bg balik dulu. esok pagi tu baru start rasa contraction dn ada air ketuban leaking. petang tu sy bersalin. hampir kena ceaser tapi normal dlm bilik operate untuk 2nd baby (39w4d) pula sy xde tanda trun darah atau air ketuban pecah or leaking. sy contraction kerap dkt opis. satu opis panik sbb sy nk beranak😅. sy siap drive keta sendiri pergi hospital terdekat. smpi hospital doctor check dh 4cm. masa tengah tggu nak masok labour room tu baru air ketuban pecah. bersalin normal

Sy tak de tanda jugak. false contraction Pon x penah rasa sepanjang pregnant. masuk 39w baru rasa sakit contraction sejam sekali. 2 jam kemudian terus bersalin normal. alhamdulillah