Kena episiotomi anak kedua

Hai mommys, 21 jan 23 haritu sy selamat bersalin anak kedua, tetapi sedih sikit sbb kena epi jgk..sy kena push cpt2 masa dh 8 cm dlm labor tu. Pastu lagi sedih sy 2 kali angkat punggung, tapi xde lah koyak kt anus tu..sbb sakit terlalu intense sgt2..lepastu masa dlm LR jgk air ketuban pecah..rupenye baby dh berak dlm perut sbb air ketuban dh color lain..so mmg kne cpt2 teran bagi baby keluar..saya mmg dh x daya nak meneran sbb sakit terlalu lama..lepastu sy x sedar pon kena epi😕..igtkn berjaya bersalin xde koyakan..alahhh sedihhh🙁..kena gunting pula walau anak kedua..okey ke ek kena epi kali kedua?..sedih ☹️😞. Nak tanya mommy2 yang mungkin ade senasib dgn sy😩

18 Balas

Sabar.. Dugaan seorang ibu.. Sy nk masuk anak ke 5 dh, 4 anak saya Semua Ada luka kat bawah cuma anak sulung sj yg digunting, 2 3 4 koyak sendiri tp xbyk, lalui dgn tenang x payah nk stress n peduli apa org nk ckp😊😊😊