Kena episiotomi anak kedua

Hai mommys, 21 jan 23 haritu sy selamat bersalin anak kedua, tetapi sedih sikit sbb kena epi jgk..sy kena push cpt2 masa dh 8 cm dlm labor tu. Pastu lagi sedih sy 2 kali angkat punggung, tapi xde lah koyak kt anus tu..sbb sakit terlalu intense sgt2..lepastu masa dlm LR jgk air ketuban pecah..rupenye baby dh berak dlm perut sbb air ketuban dh color lain..so mmg kne cpt2 teran bagi baby keluar..saya mmg dh x daya nak meneran sbb sakit terlalu lama..lepastu sy x sedar pon kena epi😕..igtkn berjaya bersalin xde koyakan..alahhh sedihhh🙁..kena gunting pula walau anak kedua..okey ke ek kena epi kali kedua?..sedih ☹️😞. Nak tanya mommy2 yang mungkin ade senasib dgn sy😩

18 Balas

Sy pula air ketuban dah kuar/pecah dan baby dah berak sikit sejak dari rumah g, lps tukar pakaian sy terus drive p hospital berdekatan.. Sampai hsptl dorg check bukaan & monitor Jantung baby, tapi kat hsptl nie x berapa detect jtung baby so sy kena transfer ke hsptl yg ada pakar & peralatan..sbb ada kemungkinan sy akan kena czer, tapi syukur alhamdulillah sampai hospital pakar Jantung baby normal je then sy di benarkan utk bersalin normal.. Kali ke 3 tanpa jahitan, alhamdulillah..msa tu redha je sebenarnya kalau terpaksa czer.. Tapi syukur Sgt semangat baby kuat,. Tupun sy terkelam kebut juga msa teran sbb dok ckp baby dah berak lagi masa tgh teran & semua dok suruh teran je terus.. Dok suh cpt2 sbb bby dh tberak, masa tu blm rsa kontraksi tapi sbb dh terberak & dok pun suh cpt2 tu yg terkelam kabut.. try usaha terankn bagi bby kuar.. Alhamdulillah kuar juga bby girl sy...hari nie dah 23 hari..

1y ago

Tgk org juga sebenarnya.. Ada yg kecik tapi koyak juga, sy pun x sgka bby kcik.. Ingatkan dia la paling besar sbb msa scan 34 or 35w tu dianggarkn 2.5kg...so, ingatkan semakin besar la bila semakin bertambah week rupanya x.. Yg 2 org dulu ngam berat dgn msa lahir, yg first lagi la mkn x menentu.. Kdg x mkn, yg nie asyik mkn je.. Mmg x sgka la.. Nebes gk sebenarnya sbb selepas 13 tahun 😅 apapun syukur Alhamdulillah, semuanya selamat..

xyh sedih jji dua2 slmt..sy 5hb bersalin czer ank kedua..kalau nk ikutkan doc suruh bersalin normal..tp time serah diri tu terkann drah naik sgt2..pastu dh 38w nk ikut plan doc 36w dh kena serah diri .tp doc lain plak Chek time kena thn wad masa 37w bg balik x suruh berslin trus..JD semua JD kes kalau JD apa2 kt sy..38w tu kira dh lama PTT dh bersalin..drh tggi sgt trus Dorang msuk ubat elak sawan..panas satu badan..sy MMG mula fkr x nk sbb sy x sawan pun xde tanda2 nk sawan pun..tp Dorang takut sawan elak dri sawan JD sy fkir ok la ikut jela tawakal je jji anak n sy slmt..masuk LR 3 kali Chek jln MMG xde buka..x boleh nk masuk ubat takut terkann lg tggi..kebetulan bilik OT kosong trus Dorang tolak sy msuk OT czer..dgn ubat bius abis nye sblom Dorang siap jahit..Allah je tahu sakit je CM mana

1y ago

Allahuakbar..pengorbanan sis sgt2 tinggi❤️

rasanya terpksa epi sbb baby dh berak n ibu pun dh x daya kan. sbb nk kena kluarkn cpt n yg pnting baby selamat. kira ok sis masih dpt bersalin normal lg alhamdulillah. sis x cuba ambik gas ethanox as ubat tahan sakit ke masa kt labour room masa tu? sbb sy bersalin 3/2 aritu ambik gas tu mmg mmbntu sgt even bersalin first time n sklipun sy x agkt punggung sbb gas tu buat kurg sakit wpun kita jd mcm mamai n lalok mcm tu. sy ambik masa tu pun sbb x tahan sakit sgt dah. papepun alhamdulillah sis n baby okay n selamat dah

1y ago

Yeke..sy dari anak first smpi anak kedua ni bersalin kt hospital yg same mmg x di offer gas etonox tu utk krgkn rasa sakit🥲

Positive sis . Baby dan ibu selamat syukur . Sy anak pertama epi , anak kedua tak gunting tapi pangkal rahim koyak . Luar dalam kena jahit. Dh la pangkal rahim koyak , doc dh jahit2 sekali boleh pulak dia kata salah jahit dh kene cabut balik jahitan and jahit semula 🥲 Hrini dh berpantang hari ke 24 still rasa sakit tak sama mcm anak first dulu luka cpt sembuh . Tapi tgok anak sihat membesar depan mata , syukur tak terhingga 😉

1y ago

Allahuakbar..hugs❤️

x perlu sedih sbb epi.. normal.. ramai ibu yg laluinya.. janji jaga luka dgn baik.. jgn lasak sgt selagi jahitan belum sembuh dan bercantum.. epi ni bkn pada brnak sulung sj..ramai je ibu² beranak 2 3 4 sampai 5 6 pun ada jgk kena epi.. dan tgok keadaan diri kita waktu kita dlm labour room.. ada bnyk sbb pihak hospital buat epi pada kita bkn saja² mereka gunting.. ini penting utk nyawa ibu dan bayi

1y ago

Okey sis☺️

sy hari tu mcm tu juga .. sbb sy xde tenaga nak teran xmakan dari start contraction .. epi juga , dr sruh teran sbb kpala baby dah nampak tpi xde daya .. sy sndiri ckp kt dr buat laah mcm mana cara skali pun yg penting baby sy selamat .. mmang smpai keblakang lah koyak , Alhamdulillah baby selamat .. Takpe sis , pengorbanan mak2 kan ,, yg penting mama dan baby selamat dan sihat ....

1y ago

Maksud kebelakan koyak tu? Smpi lubang najis ke? Atau mmg dr epi jgk?

awak xperlu sedih sbb kena epi. awak patot bersyukur baby keluar dgn baik dan paling penting baby selamat❤️. sbb baby dah berak dlm rahim kita. itu lagi bahaya tau. kalau baby xsmpt keluar. sy 2nd baby kena jahit juga walaupon xbyk mcm yg 1st baby. doctor ckp kulit sy lembut. terkoyak sendiri. nak jahit pon doctor kata susah sikit. baby keluar besar 3.52kg

1y ago

sama2 awak🌻. kita sama je, sy yg 2nd pon kena jahit cuma xbyk mcm yg 1st. doctor siap ckp xdn gunting pon terkoyak sendiri😅. terus on the sport masa doctor nk jahit tu sy tya koyak & jahit byk ke. sebab trauma yg 1st jahit byk🙈.

tulh pengorbanan seorang ibu..kite kena pk apa y terbaik utk bb..klau terpaksa gunting sbb nk selamatkan bb jgn pk pun sedih..malah bersyukur sume dah selamat.ikutkan doc pun xnak gunting2 tp dia tau risiko nye camne kan..sbb nk kejar masa takut effect bb..sy 6 org ank pun ada 3 y kena jahit.

1y ago

Okey baik sis..so sy x berkeseorangan

Alhamdulillah sis msih dpt bersalin normal. Sy da 26w anak kedua. Doc bgthu kne czer jgk kli ni sbb uri melekat kt bawah. Xde chance nk bersalin normal. Pdhal teringin sgt nk merasa bersalin normal mcm org lain. Tp apakan daya, kuasa Allah. Asalkan baby kita selamat, btol x?

1y ago

Betul mommy..hugs❤️..semoga baby awk n awak selamat..pastu blh berpantang dgn tenang. Aamiin

Sabar.. Dugaan seorang ibu.. Sy nk masuk anak ke 5 dh, 4 anak saya Semua Ada luka kat bawah cuma anak sulung sj yg digunting, 2 3 4 koyak sendiri tp xbyk, lalui dgn tenang x payah nk stress n peduli apa org nk ckp😊😊😊