Luka episiotomi

Hai mummy’s, Sy nak tny yg mana luka epi..korang masih sakit lagi x nak membuang air besar after 2 bulan bersalin? Sbb sy dh masuk hari ke 55 hari..tapi sy akan sakit waktu membuang kalau najis keras..kalau najis lembut xde masalah..then sy dah cek luka sy..ada kesan merah lagi..nampak mcm daging..takutlah sy😢 nak pegi klinik cek..luka sy tu mmg dh bercantum..tp ada nampak mcm merah daging kt hujung tu😩😩. .hopefully ada yang dapat menjawab#bantusharing

9 Balas

sy pon pernah ada 1 kawasan merah wlaupon kwsan lain dh kering. sy letak ubat kuning. dlm sminggu yg merah2 basah tu kering then terus baik. hujung jahitan pulak nyilu & rasa tajam sbb hujung benang yg dipotong tu. pakej prnah naik nanah seketol kecik dkt situ. tp bila dh pecah terus baik. kes hujung benang tu pulak sy cuma sabar tggu dia reput ke tanggal ke entahla sy xpasti. tp lama2 mmg xda dah

1y ago

Oowh letak ubat kuning ya..ok sy cuba

saya bila buang air besar x sakit tapi saya x boleh duduk atas lantai or kerusi keras saya akan rasa nyilu kt tempat jahit tu. lagi 1 saya perasan saya buang air kecil bersepah x macam sebelum bersalin. problem jugak ke? saya takot nak jumpa doc lagi sebab luka saya pernah terbuka so jahit kali ke2. last jumpa doc dia kata semua ok tp rasa nyilu² tu masih ada sampai sekarang

1y ago

kalau rasa ngilu... release sikit².. mcm senaman kegel tu hihihi.. nnt lama² ok lah.. ambil masa juga nak hilangkan ngilu tu

Memang akan rasa sakit, saya dah 3 bulan pun rasa lagi sebab nak membuang tu kan guna otot yang sama macam nak melahirkan. Tapi klau tak sure, better refer Dr je puan. Lagi selamat dan solution yang tepat puan akan dapat.

1y ago

Sy pon rase masalah otot tu lah..xpe sy tgk dulu smpi 3 bulan mcm mne..

saya dah sebulan Alhamdulillah tiada kendala apa2.. 4hari lepas bersalin saya baru nak membuang besar tapi saya beli obat yg cucuk kat dubur supaya najis senang kluar x payah teran

1y ago

Oowh ubat ni ya..ok nnt sy pegi carik

Saya after 2 bulan tak sakit cuma rasa macam ngilu ngilu je. Tapi luka jahitan saya okay, cantik. Tak jadi macam awak. Lebih elok awak pergi check di klinik ya.

Dea mcm buasir sye pnah ade..mmbuang njis keras smpai bdarah..tpi luka ok x smbuh..jhitan pnah trbuka..

1y ago

Yg ni x buasir sbb mmg jauh luka epi tu dgn lubang najis tp hujung luka epi tu mcm ada daging sikit..saiz separuh kuku jari kelingking

lebih baik awak pergi check. inn shaa allah xde pape

1y ago

semoga urusan awak dipermudahkan❤️

buasir kot sis...

1y ago

Oowh potong sikit ya..okey baik lah

baik pergi cek..

1y ago

Baik sis insyaaAllah