Tips mommy ..

Hai mommy² .. skrg sy 6weeks+ & 1st experience nak jadi mommy & ahad ni baru nk pegi early scan.. sy perasan lately ni tekak terasa loya² tapi tak pasti perut bloated atau alahan.. normal ke mommy²? 🥺 mommy² ad tak apa² tips untuk kurangkan rasa loya ni? Kadang² rasa nak baring je.. berdiri lama² pun rasa x sedap badan.. skrang rasa x slesa betol dgan bdan.. nak nangis pun ad kadang²..

6 Balas

Entahlah. Saya loya bila makanan/minuman yg masuk tak ngam je. Terutama plain water 🤢 atau terbau benda tak sedap dek hidung. Dahlah perut lapar, nak makan/minum pun memilih 😂 harini awal pagi bangun je saya terus minum barli letak gula. Alhamdulillah kurang loya sampai time ni. Kalau tak tu, erghh. Saya ada terbaca dlm TAP ni. Ada mommies yang buat mcm tu tiap kali bangun pagi sblm dia lapar. Standby air manis2 sebelum dia start lapar time pagi. Alhamdulillah kurang loya. Awak trylah.

Saya sampai sekarang tak jumpa tune lagi dengan badan. Makan pun takde selera. Tapi sebab kerja, saya akan makan gula-gula masam, kerap minum air kosong, snacking buah/ biskut

2mo ago

blh pergi klinik dan dapatkan ubat tahan muntah. klu ada pedih ulu hati, gaviscon blh mkn...

sy anak 1st makan benda2 masam (gula/asam/buah) lega sikit loya. 2nd time pregnant kena minum air manis bru lega. tp tu lah, lain org lain kan. boleh try and error.

kalau sye, awal2 trim akan cari benda2 masam either gula2 masam ke asam ke anything yg masam2 la. sis kne try n error cuba cari apa yg blh kurangkan loya.

Normal ada rasa loya2, tak larat.. Tips kurangkan loya ni, kena cari punca jadi loya tu.. kadang bau2 ke.. kena elakkan.. kalau tak melarat..

normal