Perut berangin dan loya

Hi mommies. Sy baru masuk 5 minggu. Tapi hari ni dah mula loya tekak, perut rasa berangin bloated je all the time. Makan tak selera. Lepas makan mesti rasa nak muntah. Lapar tapi tak boleh nak makan. Minum air masak pun rasa loya. Ada tips tak untuk kurangkan perut berangin ni? 😭

2 Balas

Macam saya pula, teruk bloating, mual, tak selera makan macam awak serupa dalam bulan puasa ni, jadi saya ambil inisiatif supaya tidak berpuasa dan betulkan cara makan (makan bila lapar dgn kadar sedikit tp kerap) hari pertama tak berpuasa masih sama rasa bloating tapi hari kedua fllw makan kerap tp sikit makin better so hari seterusnya awak monitor kalau masih bloating teruskan cara makan tp kerap tu kalau dah ok cuba puasa kalau tak tahan just berbuka je. Alhamdulillah after 3 hari break puasa perut saya better tapi loya bangun pagi tu still ada but kurang tp makan dah jarang muntah. Kurangkan makanan berminyak dan berkuah. Saya juga sapu minyak yu yee nipis nipis je pada bahagian atas pusat sampai ulu hati bagi lega

Makan pisang bila lapar…