Tangan kebas

Hai mommy2, nak tanya.. Normal ke masuk 35 week tangan sy dua2 rasa kebas.. Lg2 bru bangun tido sampai pegang brg pon x larat jd mcm krem.. Skarang 36w3d lg dasyat kebasnya.. Kene urut slalu.. Ade x mommy2 mcm ni? Tanya nurse die cakap biasa la dah hujung2.. Tp sy risau pulak..

16 Balas

tangan kebas selalunya sebab kalsium kurang dalam badan. kk ada bagi x? kalau xde..boleh cuba minta kalsium dekat diaorang. unless memang diaorang xnak bagi..kena minum susu la jawabnya. saya yg dh bersalin, pantang pon terpaksa minum susu. sebab saya pam susu. kalau skip sehari dua xminum susu pon tangan dah kebas 😭😭😭 saya xsuka rasa kebas tu 😭😭😭

sis. awk sama mcm sy masa sy pregnant ritu. kebas dua² belah tgn even nk gosok gg pun susah sgt. sy faham sgt rasa kebas tu mcm mana. awk kena hadap je kebas tu sampai beranak. nanti lps pantang kebas tu akan hilang sikit². alhamdulillah tgn dan jari sy dah normal semula.

kurang kalsium kot, cuba jarakkan pengambilan iberet/obimin dgn kalsium 2jam. Lepastu jangan makan ubat dgn susu.. boleh tgk dkt buku pink dekat page blkg2. sbb sy ngadu kat doktor, dia doublekan dose kalsium sy

Tq mommy2.. Sy ad kencing manis.. Mmng sehari sekali je mnum susu.. To doc x oernah nak suggest pil kalsium ke ape.. Skarang lg teruk kebasnya.. Bile tido mengiring mmng hempap tgn.. Kdg2 x boleh tido..

saya 35weeks pon selalu mcm ni kdg sampai badan2 pon rasa kebas bila bangun tidur mungkin perjalanan darah tak lancar kot..shuben selalu sapu2 kan minyak panas kt tempat kebas baru ok sikit..

Dont worry, its call carpal tunnel. Lepas bersalin insyaAllah hilang. Saya pun kne mcm awak hujung2 nk bersalin. Nk pegang phone kebas, pegang stereng kereta kebas

sy mcm ni jgk haritu.. nurse suruh buat exercise stiap hari bila bangun tido.. buat slow slow je.. sy buat alhamdulillah takde dah rasa kebas tu..

Normal sgt. Saya tgn kebase masa start 30weeks. Kalau terpgg benda panas amek masa utk reflect. Xyah urut. Nnt dia hlg sendiri lepas bersalin

Sis amalkan diet yg ada kalsium x?.. minum susu ke.. tp klau jumpa dr kena mention, risau tnda tu carpal tunnel syndrome la

It’s called carpal tunnel. It’s normal especially when you experience it in the third trimester