PREGNANT TRIM1

hai mommy, sy sdg pregnant trim1 n kdg2 bdn tu rasa lemah lemas nak mkn pun x lalu apa lg klu t’hidu org sdg msak rasa nak pitam n muntah jaa,, mkn sesuap jaa nak muntah🥲so ada masa tu sy ikut husband ats urusn krja smbil tu jln2 nak ambil angin emm tiberr pula bdn ni rasa elok mcm x pregnant lngsung😂mkn pun x memilih, mual2 n sakit bdn mcm x da dahh smpai husband pun tnya jga sbb tetiba aktif, sy bkn mengada2 tpi x tau pula klu asyik teperap jaa kat rumah letih lesu mkn x lalu😅ada x mommy yg mcm sy, sy rasa mcm x pregnant pula bila dah aktif mcm biasa risau pula#firstmom #pleasehelp

13 Balas

memang ada mcm tu, beyond our control. Masa pregnant saya suka pegi kerja sbb saya rasa aktif dan segar, tp bila balik rumah tiba2 mood tukar teruk,pening nk muntah, x boleh bau makanan, x syka buka peti ais, mcm itu lah peti yg paling busuk..suami pun x boleh tidur sebelah sbb tiba2 sya x boleh hidu aroma badan dia dan perfume dia, padahal dia x lah busyuk, ok ke dia, sabun mandi pun kena tukar..ini berlarutan hingga 4 bulan lepas tu ok.. tiap kali mengandung sebelum sampai 4 bulan sya mesti kena admit hospital lebih kurang seminggu sbb kekeringan badan dan perlu masuk air 7 ke 8 botol air dan pemantauan dr hospital.

sy masa trim 1 , dri awal kwen mmg duk uma mertua , masa pregnant . alahan tak bole duduk uma mertua . mual . tgk lauk apa mertua masak pun sy mual . makan bole stu dua suap je tapi bila kat luar . elok pulak . makan habis . takde mual 🤣 nasib baik mak mtua jenis memahami . bila elok alahan . buat kerja tu ni smpai terlupa pregnant . dah 7 bln ni pun , aktif berjalan mcm biasa . kekadang jee perut rasa senak dan mgeras 😂

Memang normal laaa saya skrg ni tengah mengandung Anak Yg ke lima pun still ada alahan. Setiap Anak yg kita mengandung alahan tak sama. Mcm saya yg kali ni pun keluar buat bisnes ok jaaa tapi jika duduk rumah jadilah kain buruk... Melepek ajalah keja nak tidur jaaa 😅😅😅

Sama la mcm sy. Tksuka rmh sendiri 😂 Duduk rmh sndri semua muntah dah tu emosi menangis ja sbb penat muntah kan. Tp balik kmpg duduk rmh mak sy jd sihat walafiat je. Semua benda makan takda muntah siap boleh pi jejalan 😂 Kali kedua balik rmh mak sndri bru termuntah muntah 😂

10mo ago

mngkn sy pun kena kluar dri rumah sndri kot utk smntra😂😂kat rumah sndri rasa diri sdg terkurung tu yg cepat lesu jaa bdn

Mil dgn akk ipar sy, dorg cerita masa pregnant benci btul tgok rumah sendiri. So dorg duduk rumah mak dorang. Bila tgok rumah sendiri je loya nk muntah. Sy pula masa alahan bila makan kt rumah memg takde selera. Tp makan luar ok. Tgok lauk2 kt rumah memg nk muntah.

10mo ago

Mngkn bgtu kot yg sy rasa skg😂lama2 ddk kat rumah segala alahan kluar, tpi klu dah kluar dri rumah sihat walafiat pula😆

macam saya. bau rumah sendiri, bau bilik sendiri semua tak boleh. teruk alah bila duduk rumah. hari² mintak suami bawak jalan² gi pantai. bila keluar memang okay sikit dari stay kat rumah.

ha'ah. lebih kurang mcm sy.. klau g keja, atau duk rumah . rasa teruk giler. suami dan sy pjj. bila suami ada terus sihat.. ok . cuma cepat mngntuk. asal mlm, x sempat malam lgi da nngtok

Trim1 mmg gitu awak , saya dah lalui , ni nak masuk fasa trim2 dah , alhamdulillah nanti awak pun akan abis fasa alahan trim1 , just enjoy the journey okay ☺️

saya pulak kena duduk rumah je...keluar jlan skit...balik tu mmg terus tidur...rasa macam guna bnyk sgt energy

yes, mcm sy.. masuk je rumah alahan semua datang, kalau keluar pegi keje ke jalan² elok je, sihat.. 😅😂

10mo ago

Mngkn ngidam nak jln2 kot😂😂