fasa makan telur

hai mommy smua..nk tanya..mommy smua start perkenalkan telur pd anak pd usia berapa ya? tq❤

11 Balas

anak saya 7 bulan saya cuba telur kuning dulu, kukus. sebiji telur amik telur kuning saje campur susu fullcream/susu ibu/ susu formula dalam 1 sudu mcmtu, letak la brokoli ke tomato ke sayur apa apa ke. gaul gaull, kukus dalam 15-20min. bagus untuk naikkan berat badan baby. cuba dulu telur kuning. anak saya 7 bulan telur kuning saje, dia okay takde alahan, 8 bulan baru start makan telur dadar satu biji telur(kuning+putih)

kalau sya mula bagi telur start umur 8 bulan..itupun telur kuning dulu kalau baby tidak alergik baru try telur putih..lepastu baru boleh bagi 1 biji makan..tapi baby sya tidak juga alergik telur cuma dia tidak berapa suka makan je huhu..asal sya bagi makan telur tidak kira masak rebus,goreng or etc ke memang dia tolak hehe..kalau buat cara martabak baru dia makan..

Dr i advise telur bagi masa nak dekat 1 tahun. Introduce makanan lain2 dulu baru introduce telur, seafood, kekacang dll. Sumber2 allergi. I start dengan telur kuning dulu, kalau nampak ok. Baru bagi bahagian telur putih. Tapi tula. Tak semua baby sama. Kena try and error and standby incase baby akan allergic.

Kalau family sis takda sejarah alergik, 6 bulan dah boleh bagi.. Mcm saya ada alergik makanan 8 bulan baru bg. Mulakan yg kuning, kuning dah pass, bg yg putih.. Tapi anak sy umur 2 tahun baru pass mkn telur..

8mo ago

oh mcm tu ye,terima kasih ya✌

sy bagi start 6m++ then ada naik merah2. sy stop. 8m++ sy try semula lg then naik merah2 juga. skrg stop sementara. nnt lagi 2bulan nk try semula

keluarga saya dan keluarga suami takde allergic. saya intro telur usia anak 10 bulan. tapi anak allergic pula 🥹🤌🏻

saya 6 bulan dh bagi, tapi bagi yg kuning je dulu. bila dh pass takde allergic baru bagi semua

sy ada allergic teruk, tp baby sy Alhamdulillah ok. sy bg masa 7 bulan.

sory nk tnye knp nk allergic pulk #first mom #xthu

7mo ago

kalau awak & husband ada history alergik then kemungkinan anak nk kena alergik mknn tu pon ada juga awak. sebab tu bila baby mkn kita kena tengok. ada tanda2 x selepas baby mkn tu. if x mean baby pass makanan yg awak buat haritu. nak bagi baby mkn pon kita kena ada ilmu😊🫰. tentang pemakanan baby ni byk juga kita kena belajar awak. kalau baby ada eczema pon awak kena perhatikan juga. bila dia mkn mknn tu eczema baby boleh trigger x.

6 bulan saya dah bagi rasa 😁