Minuman@Makanan

Hai mommy smua... Nk tnya apakah air tea@ kopi dilarang minum utk ibu mengandung

14 Balas

ibu hamil dan menyusu boleh minum kafien. kafien ni terdiri daripada tea, milo, kopi, Nescafe, coca cola dn etc. boleh minum cuma berlimit. sehari boleh ambik 150-300mg sahaja. bersamaan 3cwn kecil expresso. kalau jenis kafien lover jarak kan dengan pengambilan ubat sekurang2 nya 3jam sebelom atau selepas makan ubat. supaya ubat dpt serap masok dlm badan kita kalau nak minum coffee boleh ambik yg jenis decaf punya. sy coffee lover, sy minum je during both pregnancy sy.

boleh je minum kopi secawan sehari. teh kadang2 saya bedal dalam 2 cawan sehari. tapi saya tak minum kopi teh setiap hari ya. minum kalau teringin je. hb saya ok sepanjang pregnancy so saya x takut utk minum. kena tgk situasi masing2 jugak ya.

anak 1st 8 bln dah ada 4 btg gigi atas bawah. anak 2nd 8 bln belum ada sebatang gigi pun. padahal lagi gemuk..susu pun lagi mahal dr anak 1st, kalau nk ikut faktor zat n kalsium lah. so kesimpulan dia, lain anak lain la perkembangan.

X pun. Cuma digalakkan elak amik kaffein sebab benda ni boleh kacau bacaan hb dlm badan. Hb kurang bahaya kat ibu dan anak. Banyak risiko boleh jadi. Tu je Nak minum boleh tapi dlm kadar berpada2

Kopi hnya 300mg shj sehari..tea/choc ada kafein sbnrnya tp x tggi..klau nk sgt sgt kopi blh try yg decaff punya.. In case awak ada hb low, tea/choc/kopi akan mnganggu hb

Boleh je minum.. tp berpada la if awak coffee lover ke tea lover ke. Sy mase 1st & 2nd trim jrg sentuh dua benda tu sebab taknak hb low, and kencing kotor..

Sy alahan teruk, hanya boleh minum teh o saja, if x dpt mmg muntah / takda mood seharian 😂 alhamdulillah anak okay je, gdm pun xda. Depends kot.

kalau jenis hb low tak digalakkan sangat tp kalau teringin minum sikit2 sudah la. selepas mkn ubat tambah darah kena elakkan minuman berkafien klau tidak hb lg drop

sy sejak mkn ubat zincofer. xminum langsung tea/kopi. sbb dia blh menghalang ubat itu utk bertindak. nk thu lebih detail. blh search google or tnye nurse awak

Takde brand sbb semua coffee/ tea/ coklat tak digalakkan during pregnancy. Semua ada caffein sis. Nk minum boleh tapi segelas boleh la buat raso2