Minuman@Makanan

Hai mommy smua... Nk tnya apakah air tea@ kopi dilarang minum utk ibu mengandung

14 Balas

ibu hamil dan menyusu boleh minum kafien. kafien ni terdiri daripada tea, milo, kopi, Nescafe, coca cola dn etc. boleh minum cuma berlimit. sehari boleh ambik 150-300mg sahaja. bersamaan 3cwn kecil expresso. kalau jenis kafien lover jarak kan dengan pengambilan ubat sekurang2 nya 3jam sebelom atau selepas makan ubat. supaya ubat dpt serap masok dlm badan kita kalau nak minum coffee boleh ambik yg jenis decaf punya. sy coffee lover, sy minum je during both pregnancy sy.