Rungsing berat badan tak naik. Takde selera tengok nasi.

Hai mommy semua.. Sy skrg dah 36w. Tapi masih lagi rasa tak mual tekak. Nak2 skrg ni bila tgk nasi tu rasa potong selera. Tapi perut lapar cuma tak boleh nak makan nasi. Siapa ada pengalaman yang sama? Boleh tak mummy share sikit idea or pengalaman mcm mana nak atasi masalah ni. Sbb skrg ni brt bdn sy tak naik. Brt bby pun baru 2.2kg.

3 Balas

Sy sbelum ni mcm tu. Nk xnk kne mkn sbb risaukn prkembangan baby. So, apa sy buat, sy bykkn mkn buah2an. Especially limau. Lps mkn nasi slalu mual, jd sy akn mkn limau lps mkn nasi. Rasa mual kurang skit bile kne masam2 limau tu. Kalau x, jwbnye mmg akn muntah balik nasi tu. Minum air kosong pon mual, jd sy gnti minum air buah. Kdng fresh oren, kdng air limau nipis/kasturi, xpon air jambu batu.

2y ago

klu minum air kosong dy lg mual. Mcm sy lps mkn minum air kosong, mmg muntah abis la smua yg dmkn tu. Tu yg sy bancuh air delima sejuk. Alhamdulillah xde la loya n muntah2 lps mkn

sy kalau xleh makan nsi, sy makan ayam hari2, makan roti dgn aiskrim. mnum air tealive. makan la pape kalau xleh makan nasi .. asalkan mengenyangkan. makan makanan korea ke .

2y ago

try makan bnde2 msm plk sis. awk kene try n error jgk kalau x nnti brt baby xnaik kalau brt awk pun turun. mcm sy 1 bln tu wjbla naik 2 kg or 3kg smpai trpkse repeat air gula. sbb brt ank sy pun naik skali.. sy skrg ni buntu jgk cmne nk turunkn brt bdn balik . 🥲

tak selera cuma nasi atau semua jenis makanan? kalau cuma nasi, tukar la makan mee bihun bagai, asalkan ada sumber karbohidrat..

2y ago

itulah.. nampaknya itu jelah boleh makan buat masa ni