Kencing Kotor Sewaktu Hamil

Hai mommy, saya nak tanya pendapat yang pernah kena kencing kotor dan dr beri ubat antibiotik/jangkitan serta ubat utix bancuh air yang perlu dihabiskan dalam masa 5 hari. Saya first mom to be ada tak pengalaman mommy lain yang makan ubat ni tiada effect kepada bayi? And any suggestion untuk hilangkan masalah tersebut ?

Kencing Kotor Sewaktu Hamil
22 Balas

ya allah, kita sama sis , tapi alhamdullilah, saya dah selamat melahir kan, saya kena jangkitan kuman sebab air kencing kotor time 39 weeks tu pun telebih due, first hari tu saya pegi hospital nak serah diri tapi rupa nya sakit yang saya rasa tu bukan nya nak besalin tapi sakit jangkitan kuman, maklum la first mom jadi tak tw rasa contractiom tu macam mana, lepas dah serah doc check bukaan masih takada,doc bantu supya ada bukaan, lepas tu boleh balik sebab takda tanda tanda nak besalin, selang dua hari saya rasa sakit lagi teruk dari yang first ingat nak bersalin la( sebab doc dah bantu bukaan) check bukann masi tak ada ( walaupun doc dah bantu) last kena warded lepas tu check bukaan dah 2cm lepas 2 hari warded bukaan still 2cm ,last last kena induce belon 2x sebab first belon pecah lepas tu doc bagi masuk belon yang kedua , bermula la contraction jam12 hingga 8pagi, time nak check jangtung baby subuh jam5 air ketuban dah pecah sikit tapi nurse kata xda tu perasaan saya je, turun je dari katil, air ketuban mengalir lagi jam6lebih nurse suruh besiap mandi bekemas, jam9 dah masuk Lb , 922am dah selamat melahir baby boy👶🏼, (sakit jangkitan kuman tu masih terasa lepas besalin dan ajaib nya sis xda rasa sakit pun lepas kena jahit(kena gunting sebab kepala baby tak muat)jangkitan tu belarutan sampai 2 bulan lepas besalin,insyallah ubat tu tak memudarat kan baby😍, saya doa kan awak selamat melahir kan😘

kena banyakkan air masak sis . sejujurnyaa saya seorang yang tak suka minum air masak at one day saya hampir disuruh induce sebab kencing kotor . kena tadah air kencing 24 jam dah berkali tetibe saya dapat idea beli botol air viral yang 2Liter tu saya minum sehari sebelum checkup memula dua liter pastu tambah lagi dua liter . malam tu memang kencing jelaa kerjanyaa . esoknya tuu alhamdulillah kencing clear dah tak payah susah susah minum air masak je bebanyak sis . nie pun tengaa struggle minum air masak sebab esoknyaa checkup 🥰

kalau Dr prescribe ubat untuk treat kencing Kotor waktu pregnant. sebaiknya awk mkn la..untuk keselamatan baby lahir nnti. ikut apa Dr ckp. sy main2 mkn antibiotik smpai kne check urine hntar lab. mkn antibiotik selang sehari Sbb alahan teruk sgt . tp xbgtau dr. skali kencing tak elok2. smpai dose antibiotik kne tukar kuat sikit pun tetap sy mkn main2. skali detect GBS dlm urine. baby lahir kne on drip antibiotik. sminggu kena tahan.diagnose sekali sepsis. tolong mkn ubat yg Dr bagi

10mo ago

itulah. mmg Salah sendiri. pergi mkn selang sehari. patut kne ikut dose Dan waktu yg betul. sy mkn ikut waktu sendiri. alahan teruk sgt2. mkn Trus muntah. bby lahir2 kne sepsis. dgn sy GBS. even Dr prescribe ubat dose kuat pun sy makan main2. xbgtau dr tkut kne marah. Dr pelik kenapa xbaik2. mmg Salah sendiri. nsib Allah lindung. lpas lahir bby, kne on antibiotic ,Dan result lpas hbis antibiotic Tu ok. boleh discharge. senang crita pnjg laa komplikasi kt bby sy punya note Tu. tp Dr xtahu Salah satu punca sy xmkn ubat btul2.. pngajaran bila Dr bagi antibiotik ke apa2 ubat time pregnant ni,ikut la betul2.sbb kesan Tu effect bby.

Klau doc tau awk mngndung, dia akn bgi ubt mmg khas utk ibu mngdung.. Sbb kencing kotor tu normal klau ibu mngndung, kdg2 slh mkn pon kena, kurng mnum air putih pon kena kncing ktoor.. Dulu mase sy pregnant 7bln,sy mkn petai pastu esknye skit prut memulas.. G klinik swasta.. Dia kata kncing kotor😆😆.. Sy balik mkn ubt dia bgi pastu mnum air barli.. Alhmdulillah ok.. Prgnant kali ni mmg sy behave bab mkn, kbersihan kt vagina.. Sbb tkut.. Alhmdulillah xkena kncing kotor..

doktor yang prescribe tahu kan awak pregnant? kalau ya, sepatutnya selamat. saya dulu pernah juga doktor suspect kencing kotor dan bagi antibiotic tapi saya tak makan. saya dapatkan rawatan homeopati je, alhamdulillah okay. selain tu saya pun banyakkan minum air, ambil yoghurt kosong dan vitamin C high dose.

10mo ago

waalaykumussalam. oh sorry sebab tak dapat noti kut jadi saya tak perasan. sis duduk mana? sis cuba google je homeopati atau homeopathy tengok ada tak dekat2 dengan kawasan sis. make sure dapatkan rawatan dari perawat yang bertauliah dari KKM. inshaAllah selamat sis. anak2 buah saya semua dari newborn, kalau ada kuning pun memang akan ambil ubat homeopati. demam selesema, colic kembung etc semua dirawat dengan perawat homeopati bertauliah, alhamdulillah cepat sembuh and tak ada kesan sampingan. saya pun pregnant kali ni alahan sekejap je start dari 7 minggu, masuk 10 minggu dah tak ada, alhamdulillah salah satu ikhtiarnya dengan homeopati juga.

Sy 1st trimstr kena kencing kotor&keputihan.. Doc bg ubat antibiotics makan 5 hari&ubat masuk kat misv tu. Syukur sakit da hilang. Rasanya ubt tu takda effect apa2 kat bby tula doc kasi kita makan. Lg bahaya kalau x di rawat keputihan&kencing kotor, misi sy kata ada kes baby meninggal kuman boleh effect kat baby.

doc yg bg ubt ni tau tk awak pregnant? klau tkthu awak ada bgtau tk? sbb pregnant tak boleh mkn ubt sesuka hti. klau dia dh thu means ok laa. tkkn doc yg berpengalaman nk bg ubt sesuka hti . klau tk mengandung pon tak boleh mkn ubt sesuka hti inikn pulak mengandung sis

Saya pregnant sblm ni dgn skrng ada jgk kencing kotor Dr bagi mkn antibiotik ni.. Alhamdulillah okey jee sis and kencing kotor pon dah clear.. Jgn risau sblm Dr bagi ubat mesti dr tahu dah kebaikan dan keburukan untuk kita yg tgh pregnant ni..

Sy pon ada kencing ktor..doc bg ubat tapi still ada lagi..smpai doc ambik smple nk bwk lab tkt ada jangkitan kuman..sy kencing kotor + keputihan..mngkin kene ubah gaya hidup..kena kerap kencing..sy xkerap sgt kencing dan suka tahan kencing.. 😅

saya pun pernah suspect kencing kotor, tapi nak cepat elok saya minum air rebusan barli. Biji barli tu saya rebus lepastu air dia saya minum. Second checkup alhamdulillah dah clear. Boleh try amalkan tu