brest pump & botol susu

hai mommy nak tnya..sy memgandung ank pertama,xda pengalaman lg...tuk kelengkapan baby lahir,perlu ka brest pump & botol susu? Kan nurse selalu ckp baby susu ibu smpai 6 bln x blh bg susu formula n susu botol?

10 Balas

Pada saya perlu wlaupun tak bekerja..sya baru bsalin 3/6..hari ni hari yg ke 37..masa baru2 hari tu ank kena kuning hari2 kena ulang alik gi kk..sekali kuning tinggi kena masuk ward.kita pulak tak boleh gi hpital hantar bby terus balik.mlm2 tiap satu jam lebih mesti kena bangun pam susu.smp demam2 bengkak susu.ank takde susu tak dihisap.susu yg dipam masu freezer hari2 suami susu kat hpital..incase klu bby kena kuning mcm ni dia akan tido je. Nak tungu dia bangun menyusu tetek dah bengkak dulu dah😄..so klu ada pam boleh pam dan boleh terus bagi kat dia.

Bagi sy dedua perlu. Lagipun kita lepas salin taktau ada byk susu ke tak, kalau situasi sy mmg sy kurang susu badan. Nasib beli botol susu awal², takde la kalut sngt kn. Breast pump pun beli jgk tkt jadi bengkak susu. Anak Kenyans dia xnak nenen dah, so pump la simpan susu. Preparation tu penting.

Ikut pgalaman sy sblm ni, baby mmg bfeeding. Tpi ssu terlampau bnyk, smpai bengkak. Tpksa pump jgk. Sbb bila bby hisap sebelah, yg sblh lgi dia x hisap sbb dh kenyang. Jdi kena pump breast yg sebelah. Sy beli yg murah je dkt shopee, single pump. Asalkan ada utk spare. Kalo xguna boleh letgo.

Saye beli pumponthego rm189 free bag plus botol susu simpan susu 6botol plus tmpt ice 2. even saye suri rumah pun .. sebab spare risau bengkak susu .. or lepas bersalin masuk work alik. harap sesuai lah..

Sye lepas bersalin susu xde lg.. Bby plak asek tido.. Xmau isap puting.. So sye usaha massge n guna pump untuk rangsang penghasilan susu sye.. Mula mula perit la jgak.. Tp ad susu keluar jgak walau sedikit

Kalau bekerja perlu kan breast pump. Tak larat nak marmet dekat ofis. Tak selesa lagi pun. Kalau hw, bagi saya tak perlu. Boleh je pakai milk collector masa susu kan baby kalau sayang susu meleleh

Sy beli yg murah siap2 kt shopee tu before pregnant. Mmg pakai sbb tek bengkak teruk, boleh la legakan sket guna pam. Pastu babyda besa sket sy beli pump yg okay

4y ago

Before beranak*

ikut sis...klau sis bekerja boleh pam n biasakan minum dalam botol...klau suri rumah tiada masalah ..leh bg trs

Saya beli yang manual je.,.tapi sekarang tak pernah sebab setiap kali menyusus bagi dua2 belah kiri dan kanan

Klu sis bkerja, mmg prlu.. klu xkerja, bg sy bli je lh buat spare