BABY 3 BULAN BERAK SETIAP HARI

Hai mommy.. nak tanya sebab saya first time dan tak tahu, baby sya dah masuk 3bulan 4hari dan dah start nak masuk 3bulan dia dah mula berak sekali setiap hari. Kalau dulu masa 2bulan berak 3hari sekali, 4hari sekali paling lewat pun 5hari sekali.. dan dia baru je lepas demam haritu msa nak masuk 3bulan.. lepas dah sihat dan nak masuk 3 bulan ni dah start berak setiap hari.. baby minum susu ibu dan fm.. sya bagi fm ikit demand bila dia nak.. kdg2 2 kali sehari bagi fm yg lain bagi susu badan je.. dan bila baby berak takde meragam pulak.. okey je dia berak.. susu fm baby minum Dutch Baby.. ada yg macam kes sya ni ke ? Adakah normal ?

4 Balas

normal sis.. kalau bg susu fm kena setiap hri berak atau paling lama 7 hri sekali. kalau lebih smggu tk berak kena pegi klinik nurse sy kt sini la ckp. kalau berak 2 hri sekali ke 3 hri sekali kr masih normal asalkan baby ada kentut dan tk kembung perut

1y ago

ok faham sis.. terima kasih infonya 😊

ouh lain pula ngn ank sy..ank sy dri lahir smpai skang 3 bln sehari kdg 3 4 kli berak..berak byk n kdg berak kentut trcirit sikit tu..ad skli je 3hri dia x berak rupnya smbelit sy kuat mkn coklat sy smblit dia pon smblit

1y ago

owh yaka sis.. anak sya berak 1 kali sehari lepas masuk 3 bulan ni

mommy jangan risau... itu perkara biasa, cuma bila kita bagi susu fm perlu peka dengan warna najis bby..

Bagi pengalaman sya. Tu normal. Ank berak setiap hri. 😊

1y ago

owh yaka sis.. sbb sya risau baby tiba2 berak setiap hari 😅 selalunya 3hari atau 4hari baru berak.. lepas tu najis warna kuning ada mcm biji2 cili tu normal ke sis ? sbb baby mmg dri lahir dah ada biji2 tu.. nurse kata normal