stretch mark

Hai mommy, macam mna yee nak buat klau taknak bg ada stretch mark? Minyak apa yg oke ye utk taknak bg ada stretch mark yg teruk? Sy 30 weeks and first baby...

22 Balas

Lotion and stretch mark cream sbnrnya tak dpt elak stretch narks. Tetap akan ada kalau kulit dah kena regang max capacity. Sy pakai lotion hari2. Masuk week 35 br ada stretch marks kat bhgn bawah perut yp sikit ja. Org kata stretch marks ni genetic jg. Apa2 pun, minum air masak byk2 and makan makanan berkhasiat (sayur especially). Cream and lotion tu sbg sampingan. Jgn risau pasal stretch marks cos org kata nnt lepas beranak boleh hilang slowly. Kalau x hilang pun, wear it proudly like a crown 👸🏻☺️

Sy pakai palmer dari first trimester smpai skarang. tapi masuk 27week nmpak strech mark jugak sikit. Skarang 29w lagi brtambah. Pdhal tiap2 hari sapu lotion tu. Tah la. Perut besar sngat kot 😅 . Harap lpas besalin nnti bleh la pudarkan balik

5y ago

Wah, bestnya Hani xde strechmark. Sy jenis badan kecik, tapi perut tu baru 8weeks, dah mcm berbulan2 besarnya tu😂tu risau tu wlpn mmg pkai lotion haha

Erm ikot badan kot.. Sebb kalau sis jenis slim sebelum pregy then lepas pregy berat badan naik mendadak tu yg keluar red mark.. Tapi kalau badan da biase membesar seblm pregy rasenye xde ketara sgt kalau ade stretch mark.

5y ago

Saye mule 33mnggu da ade red mark kat peha and pungung.. Naik cepat sagt berat badan dari xs ke L😅sebab tula.. Hope pudar sikit lama2.. Sebab kalau nak hilang pakai lazer hilang la tapi harganye pon boleh tahan😅

Sy pun pki cocoa butter punye krim.. Last2 sme je sis.. Huhu.. Sbb bby sy besar.. Tu merekah bnyk.. Org kate jgn garu.. Time sedar mmg xgaru... Time tdo ntah bile garu.. Tau2 tngn kt perut da.. Hihii...

5y ago

Sama2.. Mlm time tido tak sedar pon dok garu

Ikut orang jugak sis, saya pakai Palmer's cocoa butter awal pregnancy. Sekarang ni tak pakai dah sebab perut kecik je stretchmark tak naik walaupun dah masuk 36 week. 😅

5y ago

Tak tahu jugak sis, takde pengalaman lagi baru anak first. Takde strethmark pulak tu 😅

Kat farmasi ad jual sis.... Untuk stretch mark.. Saya pkai yg tuu Jaa tpi saya xde naik stretch mark Pun pkai... Takot nnti strch mark susah nk hilang

Sy pakai coco butter dan bio oil dr awal pregnant.. Alhamdulillah skrg dh 32wk xde naik strech mark lg dkt perut. Cume dkt peha dan tetek je sikit...

5y ago

Sy baru start nak guna...dh naik strech mark baru nak pkai...mula gun cocoa butter..lpas tuh tukaq pkai bio oil. Lebih suka pkai bio oil lg..

sy takde stretch marks kat perut time pregnant. kat peha baru ada. kalau bahagian perut gatal better jgn garu 😅nnti tinggalkan kesan.

5y ago

Oo okey. Kalau gitu nak start sapu d blkg peha juga la, wlpn xde nampak lagi😬tq info

Sy start pakai stretch mark losyen cocoa butter sejak bulan keempat pregnancy utk semua ank2.. Alhamdulillah 👍

5y ago

Bio oil kan macam berminyak sikit.. Suami x suka. Terpaksa carik losyen lain.. Huhu

Sy guna cream strechmark start drpd 3 bulan preg. Skrg nak masuk 8 bulan, naik juga strechmark nya 😂

5y ago

Sy masa 7 bln baru nak pkai..time tuh dah ada dh strechmark..skrng 8 bln lg trok naik