tak mengunyah

Hai mommy.. anak sy 1y7m dah tp masalah dia ni kalau makan jenis tak mengunyah. Nurse ckp dia malas nk kunyah..sy kompius..malas ke tak reti? Risau juga sbb mengunyah kan motor skill utk mulut dia juga. Even nasi putih mcm dewasa tu pun dia tak kunyah..dia cuma kemam2 agak dh bole telan, dia telan je ? mkanan yg dia tak dpt telan dia kluarkan balik. Byk kali sy dh tnjuk cara kunyah depan dia, paastu dia buat main2 plak kunyah tu..x kunyah betul pun ? ade ke anak mommy yg mcm ni? Perlu tggu smpai bila atau penting utk sy terus refer pakar? Tqqq..

35 Balas

anak saya pun sama.. malas nak kunyah . 😅 tapi bagi biskut roti ehh kunyah Ler 😂

kena bagi stick teether di luar waktu mkn utk latih dia mengunyah. biskut teether tu pn boleh jgk

Sama ank saya . Tp sekarang dh nampak rajin dh . Biasa bg mkan panjang leher2 telan makanan

anak saya masih makan bubur kental. hari2 makan tu tanpa campur sayur ayam ikan😅😅

ya Allah sma dengan anak sya sdh 1 7 bulan tpi di pandai kunya Klau Mkan main telan jk

ank sy pun lbih kurang mcm ni.sy rs dia mls kunyah mknn je tu.

Sama laaa..pakai nak telan je..xmau langsung nak kunyah

Sama dan lebih kurang anak saya setahun 7 bulan

sama mcm anak saya sis. 1thn 7 bulan dh skrg

bg mknn yg bole rangsang dia utk kunyak..