Cara supaya anak sulung hisap susu botol

Hai mommy. Anak sulung sy 10 bulan dan saya mengandug lagi 9 minggu. Sekarang sy runsing sngt sbb anak sulung sy terap hisap susu badan 100% (Sy suri rumah) . Anak sy tak nak langsung hisap susu botol. Bnyk botol dh sy try dan dah pun tukar susu. Tetap jugak reject botol. Tambah lagi bila nak tidur malam. Ada cara tak ibu2. Siapa pernah ad pengalaman macam ni #pleasehelp #bantusharing

7 Balas

sme mcm sy..anak 1 thn sy mengandung lg.. payah jugak nk ajar dia isap botol..nk nanges rse.. start dr awal kandungan smpai sy 7 bln bru dia isap botol... sy ajar dia minum pakai straw dlu.. ajar sedut air guna straw.. dia da pndai bru sy cri botol susu.. dia xpndai isap puting botol... mcm2 bentuk dan jenama sy tukar.. alih2 jumpa botol susu yg jenis ada straw.. 1st try alhamdulillah dia nak.. mse anak sy dlu yg mula2 ada jenama Bello je...skg da berlambak da.. senang sb mcm2 botol dan puting yg boleh guna straw..

3y ago

Terima kasih share ye 🥰

xperlu stop susu bdn, bg jer mcm bse.. xde mslh pn tu cuma awak kne amek kalsium lebih, kk xde bg ubat kalsium awak kne beli sndri ubat tu, klu xde gdm bleh jer minum susu tuk pregnant mom atau ape² jenis susu lah untuk tambahkn kalsium awk, sy pn anak msih menyusu bdn at the same time ngah pregnant, bykkn pengambilan kalsium jer.. sian die dh bse susu bdn mmg xkn nk susu lain dah.. trskn jer menyusu ank 1st tu, insyaa Allah xde pape..

3y ago

Ye betul tu. mmng kesian kt dia. Tambah pulak bila malam nk tido. Kalau siang ni lain sikit sbb dh kenyang makan. Susu pn kurang. Puan ambk ubat kalsium ataupn susu? Susu apa yg puan ambik?

Anak sulung sy 1y8m and sy preggy nak 9 bulan dah, still suka ngempeng dgn sy tapi sy takde susu since preggy kedua ni. Kalau takde sakit atau bleeding masa dia bf, teruskan je sis sbb awk suri rumah kan.

3y ago

Yup yg penting awk kena kerap makan dlm kuantiti yg sikit, banyakkan minum susu, air masak ye 😁

Mujur sy rse nk tnya soalan ni dlm group ni. Ramai yg berkongsi pengalaman. Terima kasih semua ♥️

klu ibu rasa okay, sihat.. tak pening, tak lemah.. boleh je teruskan susu badan.

3y ago

anak saya pun dlu 100% susu badan direct. saya ajar juga dia guna botol.mmg susah. susah sngt2 . lebih kurang sebulan juga nk ajar dia . bila dah biasa botol. dia takmau breast dah. slowly stop.

kalau xde bleeding,bole je nak susu badan..

3y ago

bole je susu badan..saya pun pregnant time anak masih nyusu badan..alhamdulillah ok

sis try kasi dia minum susu perisa coklat

3y ago

klu anak sis suda biasa minum .minuman manis mcm milo ka..bgtu senang dia mau trima susu brperisa colat dan senang dia terima susu botol