Tmbah susu ibu

Hai mommy. Ade cadangan x nk tmbah susu badan. Tdi g check klinik tdi payudra masik lembik n rasa agak kosng. Skrng 36 week. Misi ckp biasa dh rse agak keras .

2 Balas

Chill mommy. Susu akan keluar lepas bersalin nanti. Dah bersalin nanti lekapan baby pada breast yang akan stimulate pengeluaran susu. Tak semua nurse yang ada knowledge dalam breastfeeding. Awak follow la certified lactation counselor kat IG/FB. For starting boleh follow Puan Nad Masrom. Nanti awak akan jumpa lagi certified LC yang lain dalam algorithm social media awak.

2w ago

@Norasyikin, ya awak. Nurse yang ada knowledge takkan gitu. Siapa yang ada knowledge tahu susu ibu akan keluar selepas bersalin sebab pregnancy hormones yang menghalang susu keluar awal. Some preggy mom je yang akan keluar kolostrum awak masa pregnant. Both are normal situations. Plus susu memang dah terhasil since kandungan berusia 16 weeks lagi. Nak stimulate susu keluar tunggu bersalin nanti. It takes 1-3 hari untuk stimulate susu keluar. Jadi kena keep DF (stimulate). @Nurul Nadiah, saya bukan cakap pandai tau. Saya pun first mom. Walaupun anak nak masuk 3 tahun, saya masih lagi belajar ilmu penyusuan dengan betul. Saya cuma nak kita sama2 empowering each other. 🌹Anyhow terpulang pada awak. Breastfeeding or formula feeding, dua2 tak salah. Mana yang awak selesa, yang awak prefer, it's your choice. 😊

sy ni setiap Kali peknen ssh breast nk membesar ke keras ke..same tu je sampai lh bb kuar..kejap je breast jd padat n susu terus bnyk.insyaAllah sis xyah pk sgt takut stress plak.klau rasa nk spare susu utk lactation sblm bb kuar xpe je