susu ibu

Hai momies... Bole kah bgi tips mcmna mo tmbah susu badan?.. Huhu.. Kesian ank sy 3 bulan sda.. Mnum susu botol cmpur susu bdn sbab susu x ckup..

susu ibu
18 Balas

1.Penghasilan susu ni based on demand. Konsepnya demand & supply. Makin tinggi demand, makin tinggi supply. So, kalau nak tingkatkan rangsangan, cuba sis pam susu everytime lepas feed dia. 2. Mkn makanan yg serat tinggi. Mcm kurma, sumber kekacang, sayur2 mcm lobak putih.. goji berries, elok untuk tambah susu. 3. minum air masak. banyak2. kalau boleh 3L sehari. Nak senang beli botol khas supaya boleh pastikan minum cukup. 😝 mcm sy guna botol 750ml, dlm sehari tu 3-4 kali refill ,kalau panas sgt bole jd kali 5 refill botol..hihi. 4.Think positif, rilek... masa nak susukan anak, minda kena positif fikir dan doa nak bg anak susu, tenang2 & jgn stress untuk menghasilkan hormon oxytocin. Hormon ni buat pengaliran susu jd lancar je. 5. Kdg tu bukan susu tak byk.Tapi maybe sbb baby tak latch btul2 ke.. so flow tu mcm tak lancar sgt la. Jgn fikir sgt, just rilek and keep feeding. 6. Pastikan cukup rehat. 😃 Seronok breastfeeding ni.. all the best mummy! 💪

5y ago

Agreed

Milk booster yg paling berkesan amalkan minum susu kurma or susu blande dgn kurma... Horlick pun boleh buatkan susu bertambah byk.. Niat dlm hati nak susukan anak sampai umur dia 2thn,Insya Allah pasti akan sentiasa byk susu.. ☺ saya sampai skrg anak dah nak masuk 1thn 9bulan masih direct BF anak saya & skrg tengah hamil 11mgu anak yg ke2 😊

Buat sup lobak putih. Walaupun tak sedap tapi itu lah booster paling murah dan kena mindset u boleh breastfeeding baby sampai 2 years. Be positive. Kalau lapar, makan lah jgn biar perut kosong. Kalau u sakit jumpa doktor, mention u breastfeeding supaya doktor tak bagi ubat yg effect breastfeeding.

be happy olwez. tu jer. sy mkn mcm2 milk booster, tp sminggu lepas dah hbis, duit xckup plak nk beli mb. risau gila susu xde kalo x mkn milkbooster. alhamdulillah sbnarmya without booster pun susu cukup. just perlu be happy. kerapkan df/pump. mnum bnyk air kosong

Sis mkn lobak putih,sayur hijau bnyk2,minum sup ayam,susu kurma,horlicks,milo,air kosong...yg lg penting mummy jgn stress,ckupkan rehat sis...always be positive...in shaa allah susu bnyk

Bby kite sebaya...sy nk kata jaga pmakanan,tak juga.smua sy makan😅 cume sy byk mnum air, 3L shari kdg lebih..pastu makan kurma..Alhamdulillah,susu agk meriah.

cuba bawa relax .fikir positif. .fikir nk bgi susu kt ank je .. kita bf anak ni xblh stress ..kalau stress susu mmg kurang .. banyakkan minum air suam ..

lobak putih, bawang putih paling best tambhkan susu. minum susu setiap hari bbrp kali. horlicks, milo, oats. pump kerap. Minum BANYAK air.

Ibu perlu bnyak minum air kosong, air milo , atau air susu + kurma..banyakkan makan sayur sawi dan carrot putih😊

Cuba search susu moeder. Tapi mahal sikit la. Sepupu and b9ras dlada minum. Dia cakap bagus. Buat tambah susu badan.