scan 6 week

hai mommies...saya dah msuk 6 week...excited rasa tak sabar nak p scan baby.... boleh ka kalau saya scan 6 week...selalunya boleh nampak apa dah

20 Balas

mommy excited sgt nii. tapi mommy nnti 8w bru nmpk bby n heartbeat. selalu 6w ni nmpk kantung or mybe xnmpk kantung. depends tarikh persenyawaan. nanti mommy jadi risau bila x nampak pape. risau baby ok ke jadi ke x ke misscarriage ke. so nasihat sye utk elak mommy risau, better pegi scan masa 8-9w. sbb kalau x nampak ape pon nnti doc akn suruh repeat scan balik. mcm klinik tmpt sye dorg xnk scan bwh 8w kate nye nnti membazir je sbb xnmpk pape + nanti sye akn jadi risau kandungan menjadi or x .

saya scan masa 5w 5d haritu nampak kantung je awal2 ni kita scan utk tgok kandungan dalam rahim atau luar rahim je make sure masa scan, minum air banyak2 bagi pundi kencing penuh, baru mudah nak tgok kantung scan di mana2 klinik swasta,tak perlu ke kk lagi biasa heart beat 9week baru boleh dengar saiz janin biasa 6w-8w baru nampak

phm rsa excited ni tpi nnti jdi mcm sy x nmpak apa2 lps tu risau lebih. haha tu sy la. ada org biasa nmpak kantung je klu 6weeks ni .klu sy better tunggu dlm 8 weeks okay sikit

mcm saya scan 6w, kantung tu ukuran 4w je and dlm tak nampak apa2 lagi sbb kemungkin sbb irregular periods jadi salah date. Doc akan suruh dtg balik 8w nanti to rescan and confirm

Ikut pd org. Sy baru scan mggu lepas @6w dh nmpak kantung bulat baby dan heartbeat halus tp belum boleh detect bacaan sbb terlalu halus n dlm scan tu dia ukur kantung 5w1d

boleh je walaupun nampak kantung , penting jugak sbb nak tahu kantung dalam rahim or luar . so untuk peringkat awal , boleh je . next scan untuk dengar jantung pulak 🤭

Sya scan di swasta pada 6w++ nampak kantung dan jantungnya (mcm biji sagu kecil) berdegup2. Baby belum develop lagi. 8 minggu boleh lihat badan baby sudah.

Sya scan awal sbab nak tau luar rahim or dlam rahim je.. ikut lmp 7w tp jenis period irregular. So masa scan tu nmpak kantung je ukuran 4w..

Boleh ja scan sis kalau bajet lebih . Sebab nak tahu kandungan dalam rahim atau luar . Klau bajet kurang , sis tunggu 8w-9w

Bagus juga kalau awak nak g scan . Atleast tau kandungan dalam rahim . Hati pun tenang . Sye pun nak g scan weekend ni 😁