Badan baby bau masam

Hai mommies..normal ke tak ye kat pelipat anak bau masam?anak baru 2 bulan tpi bau masam tu ya allah..bukan bau masam ketagih..tapi bau2 masam nasi basi tu🥹nak ckp tak cuci dah cuci..lepas mandi buh bedak kat pelipat tu..still lagi berbau bila berpeluh😥

11 Balas

bedak tak perlu. kalau boleh lotion pun xperlu. ni kalau saje2 pakai nak Bagi bby wangi. kcuali bby Ada masalah kulit Kering/masalah kulit.. kulit bby ni sensitive.. mungkin Sbb cuaca xmenentu skrg ni.. Jadi berpeluh.. pakaikan bby baju lubang2 Tu time Siang. baju pun xperlu yg tebal2.. lgi pun bru 2 Bulan.. bnyak baring. prgerakan xbnyk.. mcm ank sy Dulu leher,blkg telinga.. ketiak dia pun pernah jd melecet.. sy mmg xpakaikan apa2 lotion bedak kcuali krim berubat Lepas jumpa Dr..

Cuba jangan letak bedak mommy. Lagi pun bedak tak elok jugak takut masuk dalam ruang pernafasan baby. Cuba lap je bagi kering ataupun letak losyen. Saya ada beli losyen viral dekat tiktok tu. "Snowhite / Strawberry " alhamdulillah ruam ruam, merah2 dekat pelipat cepat hilang. Bau dia pun sedap. Mungkin mommy boleh try.

Saya suka bau minyak telon baby yang color hijau tu. Depan belakang badan, lengan tangan, kaki, leher semua saya sapukan minyak telon. Bila baby bangun tidur tu wangi lagi bau dia. Kalau bau masam tak sedap tu rasanya baby sis berpeluh. Dan kalau boleh bedak pun tak perlu letak. Sapukan lotion moisturizer je bagi kulit baby tak kering.

Jangan letak bedak sis. Saya baby mmg x bagi pakai bedak. Ada bagi pakai pun sikit2 je kalau ada ruam. And lagi satu sbb skng musim panas. Baby cepat berpeluh. Mcm saya mmg bukak aircond so baby kurang berpeluh.kalau berpeluh panas baby pun cepat tak selesa

Tak perlu pakaikan bedak sis , tak elok utk baby . Waktu mandi kena rajin bersihkan , sabunkan dkt bahagian pelipat tu & lap kering kalau lepas mandi . kdg2 bau masam pn disbbkan peluh juga , mgkin baby panas .

bayi tak perlu berbedak bersabun lg.. normal bau masam di tekak dia..mmng bgtu bau baby.. tp jaga takut pelipat leher dia merah.. jgn bg anak baju tebal².. bg baju berlubang lubang..

jangan letak bedak kt pelipat. bedak menyebabkan bau bila berpeluh. cuba letak lotion je. lap bagi kering pastu sapu lotion. bagi betul kering lotion tu baru pakai baju

mungkin tindak balas peluh dgn bedak tu yg buat lagi masam...cuba elakkan bagi bedak..bau peluh baby tanpa bedak pun dh wangi bagi saya lh...

sabun and buang daki dkt pelipat2 tu. kalau x buang mmg akan cpt bau. lps tu lap kering dan jangan letak bedak. biar je.

Takyah pakaikan bedak. Make sure pelipat selalu kering. Baru masam tu sebab ada bacteria. Mungkin bby selalu berpeluh