Cara kejutkan bayi waktu malam

Hai mommies.. Bayi sebulan lebih..bila waktu malam tidur dia amat lena..cuma bangun bila betul2 lapar..bangun 3 hingga 4 jam skali. Masalah skrg saya ingin kerapkan penyusuan dia 1jam atau 2 jam skali..cuba kejutkan macam2 cara..dia sedar sekejap tp bila letak punting terus lena balik..sy selalu kunci jam utk pastikan dia bangun..tp bila dh selalu begitu sy pn malas dah?

3 Balas

Mcm baby sya jgk mommy msa baru lahir. Nak xnk sya try bgi susu guna botol. Mmg dia hisap tpi dlm keadaan tdo laa. Mommy blh laa try pump lepas tu masuk kt botol. Baru2 lahir ni kena bykkn mnyusu. Klau blh setiap sejam atau 2 jam kena bagi baby menyusu. Jgn baby byk plak. 2 auns setiap sesi dh ckup. Sbb perut baby kecik jew lagi

Waktu siang dia kerap susu x? Sis, sis patut bersyukur bby sis boleh tdo lena waktu mlm pd usia sbln.. bby sy sejam skali bgn, skrg nie asyik nk mengempeng smpai sy nk kemana² pn xleh.. dh tdo pn asyik terjaga cari nipple.. sy jd x cukup tdo n rehat.. normal utk bby tdo lebih pd waktu mlm.. waktu siang sis bgla dia susu 2jam skali..

5y ago

Prolonged jaundis ke sis smpai sbln lebih? Setahu sy makin bby besar, mmg mkin lama dia tdo mlm sbb siang dia akn tdo kejap2..

Kalau dia tak kerap bangun tapi masa menyusu tu dia menyusu lama sampai kenyang tak pe lah . Anak saya dari lahir sampai sekarang dah nak masuk 6 bulan dia bangun sekali atau dua kali sahaja . Tapi setiap kali dia minum tu sampai nak dekat kosong breast

5y ago

Kalau macam tu okay lah dia kenyang