GDM ON DC.. any info😬

hai mommies yg gdm on dc dah bersalin😬 Mau tny, apa pengalaman bersalin bila kna gdm ni? Bsalin ikut edd or bsalin awl? Baby kena tahan kerr mcmna arhh😅 ble kongsi tak.. Btw sy 31w5d skrg.. #firsttimemom #bantusharing #firstbaby #ingintahu

11 Balas

Hi sy gdm on dc juga..bsalin masa 39w5d sbb dah trun tanda..ikutkan kalau xbsalin lgi kena serah diri ikut due..pasal baby tu..lepas lahir baby kena tahan nicu slama 24jam untuk pantau..lpas bsalin jahit apa smua kita masuk wad tnpa baby..tp ok la kita boleh rehat kejap lepas btarung lawan contraction tu 😂..waktu melawat je boleh pergi tgok baby kt nicu tu..smoga dpmudah urusan bsalin sis..

2y ago

susu formula xperlu bg..hospital bg diaorg punya..kalau susu badan boleh pam bg dyorg..nnti dyorg minta wet tissue dgn pampers baby juga kat nicu tu..

saya due 21/10, sekarang 38w1d tapi belum bersalin. Saya pun gdm on dc. Kalau gdm on dc boleh tunggu due date tapi tak boleh lebih minggu. Sehari sebelum due date kena serah diri. Tentang baby kena tahan tu, kawan saya yg baru bersalin bulan lepas yg gdm on dc jugak, dia cakap lepas bersalin doktor akan ambil baby dulu utk pantau.

2y ago

tq respon sis🤗 nti next appointment sy cuba tny dr la mcmna pla hehe

sy gdm on dc. doc suruh sy serah diri on 40w(14/8/22) tapi sy bersalin 18/8/22. tu pun kena induce banyak kali sebab jalan tak bukak langsung masa serah diri tu 😂 alhamdulillah. bersalin normal tapi kena vaccum sebab takde tenaga (15jam dalam labor room) baby sy kena masuk nicu dulu sehari, lepas tu boleh discaj dah.

sy 31w 3d..esok kena buat lg bsp..tiap2 minggu kena buat..sangkut lepas minum air gula ke 2..asyik merah ja klu merah jgk besok ni doc kata kena makan ubat..klu makan ubat kena bsalin awal 2minggu..tp harap bby kluar awal la sbb anak no3 kluar 37w..anak no 4 baru kena kencing manis 🤭

takboleh lebih due date. tapi saya bersalin 2 minggu awal, sebab dah turun tanda. masa tu pun dah 37minggu 2hari. tapi yang pasal baby kena tahan tu saya tak pasti, sebab kalau macam baby saya, kena warded 5hari sebab ada g6pd & kena pantau kuning dia.

2y ago

sama sama sis. saya gdm on dc juga haritu. semoga segala urusan sis dipermudahkan ya. ❤️

hi...sy ibu gdm on dc...2-2 anak lahir normal.. anak pertama.. lahir 40 weeks..(induce)..baby 2.8kg shj..alhamdulilah boleh terus balik rumah.. anak kedua..lahir 38weeks..normal..berat 3.1kg..pun tiada apa2 masalah..boleh terus balik rumah..

yee sya gdm bersalin awal tpi sebab baby saya kecik ..36minggu dah bersalin tpi mmg ibu yg ada gdm akm bersalin awal 37 atau 38 dah masuk wad..ye ibu yg ada gdm baby kena tahan wad dulu..

1y ago

2.2 kg

anak prtma saya lahir ikut due xda tanda2 jd kena induce..alhmdulillah lpas induce trus ada bukaan dan cpt bersalin berat baby 3.2kg normal..bby xda mslh ibu pon xda mslh esok nya da discaj..

tq yg sda respon🤗sgt² mbantu bg sy yg pertama kli jd ibu😬 nextweek pg kk, nti sy tny lbh lanjut dgn doktor..😊

Hi, Puan. Saya GDM on DC. Selamat bersalin tepat 37weeks. Berat baby 2.3kg. Alhamdulillah discharge seperti biasa.

2y ago

Sama mcm sy. gdm on dc and sy bersalin 37w2d. Alhamdulillah after 6w minum air gula result normal.