Baby cleft

Hai mommies yg berpengalaman. Ada kemungkinan ke bila dapat detect anak cleft lip and palate, akan tertutup sebelum dia lahir? #pleasehelp #ingintahu

6 Balas

mengikut pembacaan sy, pembentukan kritikal seorang bayi adalah dlm 4 mgu pertama. sekiranya ibu x mengambil asid folik pd fasa ini, kemungkinan mdapat anak cacat spt cleft lip, x ada tempurung kpala dan sfina bifida sgt tinggi. klu blaku pd fasa ini, x bole reverse balik. banyakkan mbaca tentang kepentingan asid folik sblm dan sewaktu mngandung.

3y ago

ya betul. mmg ramai x tahu dan x sedar. tp klu kita plan nak mngandung, sebaik2nya kena ambik folic acid 3 bln sblm. itu ada dinyatakan dlm buku mngandung pink. klu dah tahu baby dlm kandungan cleft, x perlu panik atau mnyalahkan diri. kaedah perubatan skg mampu mbetulkan masalah cleft.