Masalah HB

hai mommies, skrg sy dah masuk 34weeks.. tapi hb sy still di bawah 11 😔.. hmm, last ambik darah masa 32 weeks.. hb sy 10.8, then skrg dah drop pgi 10.2 😞. Sy dah makan macam2 nak naikkan hb sy... tapi sy takde rasa pun nak pitam, pening... 😌, hmmm~ sy risau.. ade ke org beranak, dgn hb bawah 11 😩 #ingintahu #firstbaby #pleasehelp

40 Balas

Saya pun pernah hb low. Tips yg sy amalkan sendiri yang saya rasa membantu dalam naikkan hb: 1. Makan pink guava. Kalau susah nak dapat, cuba cari kordial perisa pink guava. Tapi kena aware dgn kandungan gula. Tak digalakkan kalau ada GDM. Better beli kordial dari Cosway or Amway. Mahal sikit tapi berbaloi. Tapi kalau dapat, makan buah yg terbaik. 2. Makan pink dragon fruit. 3. Saya dulu makan Zincofer. Tapi kena makan dgn cara yg betul, baru dia berkesan. Cara saya, makan 2 jam selepas makan malam. Setiap kali lepas mkn mlm, terus set timer supaya tak terlupa. Jgn mkn apa² dlm masa 2 jam tu. Memang berkesan. 4. Jangan minum kopi dan teh. Kurangkan juga minum milo, and minuman yg byk caffeine or carbonated drinks. Semoga bermanfaat.