Masalah HB

hai mommies, skrg sy dah masuk 34weeks.. tapi hb sy still di bawah 11 😔.. hmm, last ambik darah masa 32 weeks.. hb sy 10.8, then skrg dah drop pgi 10.2 😞. Sy dah makan macam2 nak naikkan hb sy... tapi sy takde rasa pun nak pitam, pening... 😌, hmmm~ sy risau.. ade ke org beranak, dgn hb bawah 11 😩 #ingintahu #firstbaby #pleasehelp

40 Balas

saya ibu 5anak.. pengalaman sy setiap kali mengandung je mesti ada masalah hb low dan melahirkan 2czer 3normal..ank 1 lahir 39week berat 2.5 bersalin normal sekarang dah berumur 16tahun Alhamdulillah membesar dengan sihat cuma mudah sakit ringan..ank no 2 38.5day berat lahir 2.9 bersalin normal umur skrg dah 10tahun Alhamdulillah membesar dengan sihat jarang sakit. anak no 3 36.6day bersalin czer sbb jantung bby dah lemah..umur skrg 5tahun masalah speech delay sebab lambat detect ada tongue tie dah bedah..Alhamdulillah sekarang dah boleh cakap banyak perkataan..ank no 4 38week bersalin normal berat 3.01 umur skrg 3tahun Alhamdulillah sihat..ank no 5 paling byk masalah kesihatan dengan hb low 8 kena repeat 2mggu skli jmpa dok kk dan o&g hospital.pasto dapat ujian kena covid19 masa kandungan 7bulan kena tahan hospital..bersalin 38week bersalin czer sbb2nya ada 2pekara 1.jantung bby dah lemah 2.bby besar dari ank no 1-4 bby lahir berat 3.4 Alhamdulillah sihat..so kesimpulannya setiap kelahiran ank2 sy tu semua nya berbeza2 dan berat mereka semua berlain lainan Alhamdulillah semua nya sihat tiada masalah kesihatan teruk setakat ini.. apa yang penting sis jangan putus berdoa jangan fikir bukan2 jangan skip makan ubat dok bagi tu. banyakkan berckp dgn bby dalam perut sentiasa hppy ok.saya doakn semoga dipermudahkan segala urusan sis dan bersalin dengan mudah aamiin ya mujib..